RASHLAĐENE NEDOUMICE: Kako je pakovanje sladoleda ogolilo besmisao razdvajanja balkanskih jezika

Goran Čvorović

18. 06. 2021. u 10:16

Kada mi neko bude objasnio zašto se u Hrvatskoj kaže dom i kućanica, a u Srbiji kuća i domaćica, poverovaću u dvojezičnost.

РАСХЛАЂЕНЕ НЕДОУМИЦЕ: Како је паковање сладоледа оголило бесмисао раздвајања балканских језика

Novosti

UDARILA vrućina, pa sam kupio sladoled da se rashladim. Od jagode, preliven belom čokoladom. U samoposluzi prodaju četiri u pakovanju. Samoposluga francuska, sladoled britansko-holandski. Takva su vremena. Liberalno kapitalistička.

Pada mi pogled na celofan. Na njemu, vode računa o profitu na čak 24 jezika. Sve to grupisano na 33 govorna područja. Među njima, i deo našeg regiona, ovde, u belom svetu.

"Nije dozvoljena pojedinačna prodaja", piše, zbirno, na hrvatskom i bosanskom.

"Nije namenjeno za pojedinačnu dalju prodaju", zabeleženo je, takođe u paru, latinicom, na srpskom i crnogorskom.

Pokušavam da obrnem stvar.

"Nije dozvoljena pojedinačna prodaja", na crnogorskom i srpskom.

"Nije namenjeno za pojedinačnu dalju prodaju", na bosanskom i hrvatskom.

Pasuje. U svakom slučaju, nama su uskratili ćirilicu, Crnogorcima su se sa sladoledom istopila dva slova, "i" i "j". Ovako bi ona falila Hrvatima i Bosancima, da je njima "namijenjeno". Dođe mu na isto. Zamišljam prilježne jezikoslovce iz republičkih prestonica bivše Jugoslavije koji ozbiljno odgovaraju na upit svetske sladoledžijske firme kako se to tačno kaže na njihovom jeziku, a nikako isto kao na komšijskom. Slično je na uputstvima za nameštaj, belu tehniku, televizore.

Kada mi neko bude objasnio zašto se u Hrvatskoj kaže dom i kućanica, a u Srbiji kuća i domaćica, poverovaću u dvojezičnost. Žao mi samo Makedonaca. Umesto što su se igrali zanimljive lingvistike kojom su ispunili sav prostor na celofanu, mogli su i njih da obaveste na maternjem jeziku pod kojim uslovima se liže sladoled, kad su već mislili na ostale.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (2)

NIJE SAMO KOLENO PROBLEM! Novak Đoković otkrio i ovo na Vimbldonu!