POLITIČKA MAKRONOVA PSOVKA: Nije problem u tom malom broju antivaksera, već u nedorečenosti vlasti

GORAN ČVOROVIĆ

11. 01. 2022. u 10:09

U savremenom svetu, prava jednih prestaju tamo gde počinju da se ugrožavaju prava drugih

ПОЛИТИЧКА МАКРОНОВА ПСОВКА:  Није проблем у том малом броју антиваксера, већ у недоречености власти

Novosti

SME li jedan šef države da psovkom isproziva deo sopstvene nacije, čijeg je jedinstva svojom funkcijom garant, kao što je to ovih dana učinio francuski predsednik Makron, kada je poručio da baš voli da zavitlava nevakcinisane, našta je portparol vlade dodao da antivakseri, u stvari, zavitlavaju ostali svet, a premijer Kasteks na sve to zaključio da nije uvreda predsednikova psovka, nego to šta drugima rade oni koji neće da se cepe? Makron je pridodao i da neodgovorni nisu građani.

Još je Sokrat utvrdio osnove građanske pripadnosti, što je i glavom platio. To su odgovornost, dužnost i solidarnost. Sokrat je zagovarao individualni moralni integritet i pozivao se na savest, smatrajući da građanina ne određuje samo mesto gde živi. Francuska republikanska deviza glasi "Sloboda - jednakost - bratstvo". U ovoj trećoj reči sadržane su i solidarne obaveze. U savremenom svetu, prava jednih prestaju tamo gde počinju da se ugrožavaju prava drugih. Pravo nekog da ne bude vakcinisan prestaje tamo gde počinje pravo lekara da se ne vrati kući zaražen i njegove dece da ostanu zdrava.

Postoje lična, ali i kolektivna prava. Ova druga su starija. Francuska drži svetski rekord s 92 odsto vakcinisanih iznad uzrasta od 12 godina i teško da više od toga može da se računa na građansku svest. Uvek će se naći neko ko nije čitao Sokrata, ili mu je draži Niče koji nije mario za slabiće, pa poručivao da onoga ko pada, treba još i gurnuti. Nije problem u tom malom broju antivaksera, već u nedorečenosti vlasti koja se ne usuđuje da raspiše obaveznu vakcinaciju i tako raščisti stvari. Nije korona ništa posebno u tom smislu - deca koja kreću u školu moraju da prime čak 11 obaveznih vakcina. Tako dolazimo do toga da cepljenje i Makronova psovka nisu zdravstvena, već politička stvar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri