DOBAR MAJSTOR ZLATA VREDAN: Zbog manjka dobrih radnika, građani završe kao meta prevaranata

Snježana Vidačković

29. 06. 2022. u 12:00

NIJE nikakva novost da frizerka zarađuje više od profesorke matematike, a plata molera ili auto-mehaničara neretko je veća od inženjerske.

ДОБАР МАЈСТОР ЗЛАТА ВРЕДАН: Због мањка добрих радника, грађани заврше као мета превараната

Foto I. Marinković

Zbog duboko ukorenjenog mišljenja da zanate upisuju samo đaci kojima loše ocene ne dozvoljavaju da se bave nekim od popularnih zanimanja, ovih dana imamo nepregledne redove mladih na prijemnim ispitima za psihologiju, IT, menadžment, dok istraživanja pokazuju da Srbiji nedostaje oko 90.000 majstora! I to nam stiže na naplatu.

Dobar električar, kuvar, moler, vodoinstalater, frizer, keramičar, građevinac traži se poput "suvog zlata", a tako se i plaća. Krečenje zidova, postavljanje izolacije, nove stolarije i uopšte renoviranje zakazuje se unapred, a na slobodan termin čeka se po nekoliko meseci. Kada se pokvare veš-mašina, frižider, šporet ili pukne cev u kući, zove se prvi slobodan majstor iz oglasa. Za cenu popravke se i ne pita ako dolazak zakaže za nekoliko dana.

Situacija u kojoj je posla mnogo, a kvalifikovanih i dostupnih radnika malo, pogoduje prevarantima kojih je sve više. To su nedavno osetili žitelji zgrade u beogradskom naselju Padinska skela, koji su sa "preduzetnikom" brzo dogovorili obnovu kompletne fasade. Tražio je i dobio deo novca unapred. Postavio je nekoliko skela, obećavao kako "uskoro stiže ekipa njegovih građevinaca", radio tri dana i nestao sa kaparom od 6.450 evra. Isključio je telefon, a kada ga nisu našli ni na kućnoj adresi, stanari su protiv njega podneli krivičnu prijavu.

Zato, ako u oglasima nađete "majstora" koji traži pare unapred i kaže da će doći da kreči "za koji dan", razmislite još jednom. Tragajte dalje za pravim majstorima, kojih je sve manje, a prepoznaćete ih po veštini koja se ne uči - časti i čvrstoj reči.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a