NASILJE: Roditelji, vaspitači i zakonodavci - u pitanju je budućnost naše dece

Jelena STOJKOVIĆ

21. 11. 2022. u 07:00

SERIJA obelodanjenih slučajeva nasilja u školama u Srbiji pokazala je manjkavost primene postojećih pravilnika, da se nasilje toleriše, da nasilnici imaju podršku roditelja, kao i da im se u ovom trenutku ne može stati na put.

НАСИЉЕ: Родитељи, васпитачи и законодавци - у питању је будућност наше деце

Novosti

Da nije reč o izolovanom slučaju svedoče mnogobrojne priče. Ukratko, đaci jedni druge udaraju, vezuju, skidaju i snimaju. Stručnjaci odmahuju glavom, a dodatno je fascinantna potreba nadležnih u školama da situaciju pripišu nestašluku, pozivajući se na timove protiv nasilja, procene psihologa i verujuću na reč deci koja tvrde da su se šalili.

Nisu nove generacije izmislile nestašluke, deca su u svojoj iskrenosti uvek bila surova, ali nekadašnje verbalno nasilje zamenjeno je fizičkim i sve to u službi društvenih mreža i nemilosrdne borbe za što više pregleda i lajkova.

Za početak, da li postoji mogućnost zabrane mobilnih telefona, izbacivanja iz škola, sankcionisanja na bilo koji način? Na kraju, ne možemo ignorisati ni reč stručnjaka koji tvrde da nasilje kreće iz kuće, da deca oponašaju najbliže. Smetao nam je povišen ton prosvetara, kada nam decu kazne i "pošalju ih u ćošak", smetalo nam je što su "ugrožena dečja prava". Ta ista prava dovela su do toga da deca budu autoriteti prosvetarima, maltretiraju vršnjake pa čak i nastavnike i rastu u ideji da će mama i tata "zataškati" slučaj. Platon je davno rekao da "država neće mnogo izgubiti ako obućar nema pojma o svom zanatu, jedino će Atinjani biti loše obuveni. Ali, ako vaspitači omladine budu rđavo ispunjavali svoje obaveze, onda će stvoriti pokolenja neznalica i poročnih ljudi, koji će upropastiti budućnost otadžbine".

Roditelji, vaspitači i zakonodavci, krajnje je vreme da se ujedinite jer je u pitanju budućnost naše dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a