SVE JE BILO MIMO ZAKONA, IAKO SE U CIK KUNU U NJEGA: Izbori u BiH, ili primer - kako sve može da se upropasti

Srđan Mišljenović

08. 12. 2022. u 07:00

IZBORNI proces u Bosni i Hercegovini, vrlo je moguće, izučavaće se širom sveta kao primer kako sve može da se upropasti.

СВЕ ЈЕ БИЛО МИМО ЗАКОНА, ИАКО СЕ У ЦИК КУНУ У ЊЕГА: Избори у БиХ, или пример - како све може да се упропасти

Novosti

I da sve bude još žalosnije, to čine oni koji su zaduženi da na proces izjašnjavanja ne padne ni senka sumnje.

Centralna izborna komisija BiH dospela je u žižu javnosti čim je okončano glasanje 2. oktobra, kada su pod pritiskom opozicije u Republici Srpskoj, donela odluku da se ponovo broje glasovi za funkciju predsednika RS. Sve je bilo mimo zakona, iako se u CIK kunu u njega. Nakon što su napravili haos i samo dodatno podigli tenzije - jer je razlika u glasovima između Milorada Dodika i Jelene Trivić ostala ista - izborna komisija je režirala novu epizodu svojih ludorija.

Sada su pametnjakovići u CIK, njih pet, odlučili da se umešaju u izbor srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH. Ovo je isključivo u nadžležnosti Narodne skupštine RS koja je i sprovela izbor, a tokom kojeg su nadležna komisija i opozicionari konstatovali da je jedan listić nevažeći. Rezulati su objavljeni, svi su ih prihvatili, ali se ukazao svemoćni CIK.

Onaj listić su zagledali i proglasili ga važećim. To što je potpuno drugačije odlučeno u zvaničnim institucijama Republike Srpske za njih nije bitno. Iz RS su već ka Tužilaštvu BiH otišle krivične prijave protiv "cikovaca". A fioke tužioca su zatrape prijavama iz Banjaluke, pa je pitanje kada će ove nove doći na red.

U političkim krugovima, zbog svega što je viđeno ranije i poslednjih dana, ima predloga da bi bilo najbolje da se CIK ubuduće meša u izborni proces taman koliko i Muja iz vica, dok je na letu po svemiru sa dva psa. Na pitanje kontroli leta šta je njegovo zaduženje pošto psi već sve rade u letelici, stigla je naredba: "Mujo, nahrani pse, i ništa ne diraj!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)