IDIOTI

Ana Popadić

22. 02. 2023. u 07:15

NEKOLICINA "osetljivih dušica", okupljenih u fokus grupi, dobila je zadatak da pažljivo pročita dela jednog od najvoljenijih dečjih pisaca Roalda Dala i "podvuče crvenom" sve ono što može da uvredi današnju decu, a zapravo, njihove politički korektne roditelje.

ИДИОТИ

Novosti

Nedavno su objavljene ovako iskasapljene Dalove knjige iz kojih su rodno, rasno, seksualno i svakojako "probuđene dušice" izbacile na hiljade reči i rečenica. Nestale su sve reference na junake koji su debeli, glupi, idioti, razmaženi...

Nema više "konjskih faca" ni "bradavičavih veštica", ali ni muškaraca i žena, mama i tata, devojčica i dečaka, jer, zaboga, svi moramo biti rodno neutralni, pa i desetogodišnja deca koja su njegovi čitaoci. Ne daj Bože da naljutimo tu nekolicinu rodno neutralnih dušica! Bukvalisti koji su bezočno cenzurisali Dala sklonili su i mnoge reference na crnu boju, pa je tako, verovali ili ne, "problematičan" bio crni traktor ili crni ogrtač Velikog dobroćudnog džina, a Matildino lice postaje bledo, a ne belo jer... bez sumnje, u fokus grupi se našla i neka uvređena "rasna dušica". Dal je provodio nedelje raspravljajući se sa urednicima, insistirajući na baš tim "zločestim i nevaljalim" rečima, jer je razumeo svoju publiku. Dvesta miliona prodatih knjiga govori da su i oni i te kako razumeli njega.

Ali, ova novootkrivena osetljivost se i ne odnosi na decu, zar ne? Ovde je reč o "probuđenim" odraslima koji će jednog dana stavljati gaćice i brushaltere na Rubensove "Tri gracije" ili Gojinu "Golu Maju". Ovaj moderni puritanizam pak krije najveće licemerje. Gromoglasna, i gotovo agresivna borba da se ponašamo i govorimo "neuvredljivo" potpuno ignoriše opscenosti savremenog doba, njegovu okrutnost, pohlepu i moralnu ružnoću.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)