BRATSTVO

V. STRUGAR

04. 03. 2023. u 07:15

DA je u našu pozorišnu zajed­nicu, kojim slučajem, stigla vest o targetiranju nekog teatra na Kamčatki ili Obali Slo­novače, verovatno bi se njeni glasnogovornici brzo organi­zovali (makar na društvenim mrežama) i solidarisali sa kolegama u drugom delu sveta.

БРАТСТВО

Novosti

Ništa čudno, jer je jedno po­zorišno bratstvo, a pravo na postojanje i umetničko stvara­laštvo podjednako je važno na svim meridijanima, bez obzira na razlike. Pogotovo su Beograd i Bitef voleli da se ponose či­njenicom da su i u vreme Hlad­nog rata bili mesto susreta Za­pada i Istoka, bez predrasuda.

Zašto onda pozorišni Beo­grad ćuti, kada se iz Prištine odapne strela (ne bilo kojeg) dramskog pisca, već jednog od "najliberalnijih Albanaca" Je­tona Neziraja na srpski teatar u egzilu - Narodno pozorište Priština sa privremenim sedištem u Gračanici? Zašto je i slepo i gluvo kada teatar najobespravljenije manjine evropskog kontinenta apeluje da se oglase, obaveštavajući o Nezirajevom tekstu "Pozorište kao politička mašinerija (1)" u kom ih optužuje da postoje "iz sasvim ideoloških razloga, da služe hegemonističkim apeti­tima Vlade Srbije"?

Istine radi, posle nekoliko dana u našem listu podržala ih je Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i tek pone­ki časni pojedinac. Priča iz Gračanice otišla je i na sve moguće medijske adrese, ali ju je veći deo stavio "na ignor" - upravo onaj koji ne propušta da izvesti o svakom dolasku prištinskog "slobodoumnog" umetnika u Beograd.

Ima li objašnjenja za ovakav postupak? Ima. I odgovor je veoma banalan: politika "ne­zameranja" i lična korist, nažalost, ona su kabanica koja je uvek preča od košulje - po­gotovo na golim leđima malog gračaničkog teatra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024