Tvrđava

Boris SUBAŠIĆ

08. 03. 2023. u 07:00

AKTIVISTI koji sumnjiče krave za ugrožavanje planete i podržavaju rat u Ukrajini koji preti novom trkom u nuklearnom naoružavanju, verovatno i ne znaju da u kostima nose neuporedivo više veštačkih radionukleida od ljudi koji su živeli u eri pre testiranja "bombi sudnjeg dana".

Тврђава

Novosti

Čovečanstvo je postajalo sve "radioaktivnije" u procesu radioaktivne kontaminacije tla, vode, vazduha započetog 1. marta 1954. kada je na pacifičkom atolu Bikini, u američkoj operaciji "Tvrđava", detonirana prva hidrogenska bomba kodnog imena "Bravo".

Njeni projektanti su očekivali da će se osloboditi razorna energiju od šest megatona, ali zbog "sitne greške" u računici, eksplozija je bila 2,5 puta snažnija, 15 megatona. Ona je podigla oblak radioaktivnih čestica prečnika 10 kilometara na visinu od 40 kilometara, a vazdušna strujanja su posejala radioaktivnu prašinu širom planete.

Prvi javni izveštaj o posledicama nuklearne probe objavljen 2013. navodi da su njeni produkti, veštački radionukleidi, imali uticaj na kosti svih osoba u razvoju na planeti. Nema sumarnog izveštaja o projektu "Tvrđava" u kome je do 13. maja 1954. u šest nuklearnih proba oslobođeno 48,2 megatone energije i nepoznata tonaža radioaktivne prašine.

Pred eksperiment na Bikiniju vojne službe SAD su odgovorno upozorile naučnike da su vazdušna strujanja nepogodna za eksperiment, ali neodgovorni eksperti su se zaigrali i aktivirali bombu.

Njihovo rasuđivanje podseća na mudrost "medicinskih eksperata" koji su pre nekoliko godina tvrdili da je majčino mleko štetno za bebe i na "eko-eksperte", koji će na kraju da traže zabranu disanja, jer se pri izdahu oslobađa ugljen-dioksid.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)