NAPOLEON

Branko Vlahović

01. 03. 2024. u 06:53

POZIV francuskog predsednika Emanuela Makrona da članice NATO pošalju svoje vojnike u Ukrajinu malo koga je uplašila u Rusiji i uglavnom je izazvala sprdnju.

НАПОЛЕОН

Novosti

Mnogi komentatori su Makrona nazvali novim Napoleonom i sugerisali su mu da se pozabavi istorijom i nauči kako su prolazili oni koji su krenuli u rat protiv Rusa. Još na početku sukoba u Ukrajini kad su zapadne zemlje počele da šalju oružje Kijevu u Moskvi su izvadili arhivske dokumente iz kojih se videlo da su te iste države slale naoružanje i Hitleru. Ovog puta portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova otvorila je još jednu sramnu stranicu francuske istorije. Ona je preko svog telegram-kanala podsetila Makrona da su Francuzi i u Drugom svetskom ratu bili na strani ruskih neprijatelja.

- Francuska SS divizija "Šarleman" i druge jedinice Francuza branile su u Berlinu 1945. Rajhstag i Rajhskancelariju. Baš oni su branili i Hitlerov bunker. Zato su bili među poslednjima koje je Treći rajh nagradio nacističkim ordenjem Ricarskog (viteškog) krsta - napisala je glasnogovornica MSP.

Istovremeno je upitala francuskog lidera:

- Emanuele, jeste li vi rešili da organizujete diviziju "Šarleman dva" za odbranu bunkera Zelenskog?

Zaharova je podsetila da je Makron pre mesec dana opovrgavao informacije da Francuska šalje legionare u Ukrajinu. Bilo je to kad je poginula veća grupa Francuza na frontu na istoku Ukrajine. Makron je već doživeo prvi poraz u Parizu kad su lideri mnogih članica NATO otvoreno rekli da ne nameravaju da šalju svoje trupe na istočni front i ulaze u direktan sukob sa Rusijom. Na kraju je dobio i šamar iz Amerike jer su i iz Vašingtona poručili da ne nameravaju da ulaze u rat sa Rusima.

Naravno da to ne znači da vodeće zapadne zemlje već nisu umešane i svima je jasno da za sofistificiranimm oružjem sede instruktori iz onih država koje su i poslale tu vojnu tehniku. Samo naivni veruju da komandnim punktovima američkih sistema "Patriot" rukovode ukrajinski vojnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo