I GALBRAJTOVI PRSTI U "OLUJI": Zapad sa predumišljajem žmurio na planiranje proterivanja Srba iz Hrvatske

D. VUJIČIĆ

05. 08. 2022. u 13:00

POSLEDNjEG dana jula 1995. godine, hrvatski predsednik Franjo Tuđman sastao se na Brionima sa najvišim državnim i vojnim vrhom.

И ГАЛБРАЈТОВИ ПРСТИ У ОЛУЈИ: Запад са предумишљајем жмурио на планирање протеривања Срба из Хрватске

Foto Arhiva Novosti

Sastanku su prisustvovali i generali Zvonimir Červenko, Ante Gotovina, Mladen Markač i Mirko Norac, kao i glavni planer operacija Obaveštajne službe Hrvatske Davor Domazet, ministar odbrane Gojko Šušak i direktor Hrvatske obaveštajne službe Miroslav Tuđman.

Na tom sastanku, Tuđman je za cilj operacije "Oluja", odredio da Srbi "nestanu" iz Krajine.

Deo razgovora, iz Brionskih transkripta, tekao je ovako:

"...Predsjednik: Prema tome, istok bismo pustili totalno na miru, a ovo bismo morali riješiti i jug i sjever. Riješiti, na koji način? To je sada tema naše današnje rasprave.

Da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana.

...Ante Gotovina: Gospodine Predsjedniče, (...) ako je zapovjed za udar na Knin, mi ga za nekoliko sati rušimo, kompletno...

...Gojko Šušak: Predsjedniče, možemo li mi imati vašu suglasnost, ... pozvati ih u vaše ime, kakav god letak napraviti, nakon prvog dana operacije, u njemu kazati putove kojima se mogu izvlačiti, napraviti tako da se izazove ovakva pomutnja...

Predsjednik: Jedan letak ovako, znači opće rasulo, pobjeda hrvatske vojske uz podršku svijeta itd. Srbi, vi se već povlačite preko itd., a mi vas pozivamo da se ne trebate povlačiti, mi vam jamčimo... Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava itd.

Dr Miroslav Tuđman: Ako mogu reći, ovo se pokazuje ipak da oni slušaju više radio i televiziju nego letke. Bolje je ići preko radija i televizije...

Predsjednik: Preko radija i televizije, ali i s letkom.

Gojko Šušak: Ići s letkom, ali ga baciti među njih. Sam njegov osjećaj da si ti uspio, biti nad njime, baciti mu ga....

Predsjednik: Slažem se, to isto tako dokazuje našu snagu. Dobro, ići ćemo s time."

Tuđman sa državnim i vojnim vrhom na Brionima 31. jula 1995. Foto Arhiva

Neki Srbi, nažalost, poverovali su u letak i TV obraćanje Franje Tuđmana. I ostali su u Krajini. Ubijeno ih je potom 1.228.

"Oluja" se mogla i morala izbeći. Verovatno se ne bi dogodila da nije bilo tadašnjeg ambicioznog ambasadora SAD u Hrvatskoj Pitera Vudarda Galbrajta. To je i sam govorio pred haškim sudom na suđenju Miloševiću 25. i 26. juna 2003. godine:

"Tada se postavilo pitanje da li se rukovodstvo u Kninu može navesti da to prihvati (Plan Z-4), a [Milan Babić] je rekao: "Moja stranka ima većinu u Skupštini. Mislim da ih mogu nagovoriti da pristanu na to."

TANJUG/ARHIVA/VLADIMIR DIMITRIJEVIC/ba

Zatim je Galbrajt pitao da li će [Milan] Martić [tadašnji predsednik Republike Srpske Krajine] pristati na to? Babić je odgovorio: "Jedna rečenica od Miloševića i Knin će se s tim složiti."

Pitanje tužioca: "I on je imao pravo. Stvari se ne bi odvijale onako kako su se odvijale."

Galbrajt: "Da. Po mom mišljenju, rat se mogao izbeći i 180.000 Srba ne bi postali izbeglice".

Piter Galbrajt je planetarnu slavu zaradio kada se popeo na srpski traktor u izbegličkoj koloni. Godine 2012. prvi put je javno rekao da je hrvatska akcija "Oluja" bila odmazda za Srebrenicu i da su Amerikanci zbog Srebrenice dali "zeleno svetlo za zločine Oluje".

Foto Z. Jovanović

A kako je upaljeno "zeleno svetlo" objasnio je drugi američki diplomata Džon Šatak, koji je 27. jula 1995. posetio Tuzlu da se uveri u srebrenička događanja. On je u svojim memoarima opisao i kako je njegov šokantni izveštaj podnet 4. avgusta 1995. (na dan početka "Oluje") srušio Vorena Kristofera, tadašnjeg šefa diplomatije Bele kuće. Šatak je, naime, umesto da se vrati u Vašington odmah posle Tuzle i susreta sa Tadeušom Mazovjeckim "na svoju ruku", otišao u Zagreb da bi u društvu Pitera Galbrajta održao konferenciju za štampu. U memoarima je napisao da mu ta konferencija nije odobrena iz Vašingtona nego je održana na nagovor i uz pripremu Galbrajta. Tada se rodio mit o Srebrenici i otvorena su vrata za genocid nad Srbima u Krajini.

Zastava RSK na tvrđavi 1994. godine, Foto Fejsbuk

Brionski transkripti potvrda genocidne namere

PROFESOR Vilijem Šabas, član srpskog pravnog tima u slučaju tužbe i kontratužbe za genocid Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu 2014, rekao je:

- U vili Kriminalističke policije nacističke Nemačke u Berlinu na adresi Am Groen Wannsee 56-58, 20. januara 1942. održan je sastanak vodećih političara nacističke Nemačke gde je utvrđeno uništenje jevrejskog naroda na području Evrope. Sastanak je vodio Herman Hajdrih, a dogovoreno je proterivanje Jevreja sa životnog područja nemačkog naroda i proterivanje sa pojedinih područja životnih interesa nemačkog naroda. Na Brionima, 31. jula 1995. hrvatski predsednik Franjo Tuđman sazvao je skoro identičan skup zaverenika. Na tom sastanku, Tuđman je za cilj operacije "Oluja", odredio da Srbi "nestanu" iz Krajine. On je video genocid kao rešenje za dugotrajni problem Srba i to nedosmisleno piše u Brionskim transkriptima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (5)