SRBIMA BRANE I DA SE SEĆAJU: Predstavnici srpskog naroda ne mogu da obeležavaju stradanje u Federaciji BiH

S. MIŠLjENOVIĆ

04. 06. 2021. u 11:30

SRBIMA u Federaciji BiH sistematski se onemogućava da održavaju kulturu sećanja i obeležavaju zločine koji su nad srpskim narodom vršeni u FBiH.

СРБИМА БРАНЕ И ДА СЕ СЕЋАЈУ: Представници српског народа не могу да обележавају страдање у Федерацији БиХ

Foto: Printskrin

Dok su Bošnjaci nedavno u Prijedoru u velikom broju obeležili stradanje, jer Republika Srpska poštuje pravo da obeleži ono što smatra da treba, za Srbe u Federaciji BiH važe sasvim druga pravila.

Đorđe Radanović, Foto: D. Pozderović

To za "Novosti", kaže Đorđe Radanović, predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH.

- Bošnjaci u Republici Srpskoj mogu da obeležavaju šta hoće, gde hoće i kad god hoće i Srpska im ne pravi problem. Za razliku od Bošnjaka u RS, Srbi u FBiH ne mogu doći da obeleže stradanje u Sarajevu, zabranjeno je doći u Dobrovoljačku, Veliki park, na Kazane, ne mogu obeležiti Tuzlansku kolonu, a da se ne pominje da bi trebalo obeležiti postojanje 211 logora i mesta stradanja širom Sarajeva, jer je u startu jasno da to Bošnjaci ne bi dozvolili - ističe Radanović.

PRETNjE "Zelene beretke" u Dobrovoljačkoj , Foto Kliks

On kaže da Srbi ne mogu obeležavati mesta stradanja u FBiH jer "Zelene beretke", "Patriotska liga" i veterani bošnjačkih jedinica prete blokadom, sukobima i pravljenjem problema.

- Ne samo da je gotovo nemoguće obeležiti stradanja iz poslednjeg rata, nego se sistemski onemogućava i za stradanje Srba u Drugom svetskom ratu. Policija većinski bošnjačkog Unsko-sanskog kantona 2019. i 2020. godine tri puta je blokirala obeležavanje stradanja na Garavicama, kaže Radanović.

POMERAJU DATUME

PREMA rečima Radanovića, u FBiH policija je određivala kada se može obeležiti stradanje Srba i to pomerajući datume.

- Možete zamisliti šta bi se desilo kad bi Srbi Bošnjacima u Prijedoru učinili isto kao što je u gradovima FBiH Srbima zabranjeno da obeleže mesta gde su ubijani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!