ZAHTEVI ISPUNJENI, ĆUTA I DALJE HOĆE DA BLOKIRA: Građani moraju da pešače zbog skupa ispred zgrade Vlade

Novosti online

18. 12. 2021. u 14:46

UPRKOS ispunjenju svih zahteva, Aleksandar Jovanović Ćuta i njegov Ekološki ustanak okupili su se ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

ЗАХТЕВИ ИСПУЊЕНИ, ЋУТА И ДАЉЕ ХОЋЕ ДА БЛОКИРА: Грађани морају да пешаче због скупа испред зграде Владе

Foto: D. Milovanović

Na novom protestnom sastajalištu daleko je manje ljudi, ali je i ova mala skupina predvođena Ćutom i Nebojšom Zelenovićem blokirala jednu od najprometnijih raskrsnica u centru Beograda.

Saobraćaj je zbog ovog protesta onemogućen na uglu Nemanjine i kneza Miloša, pa su građani morali da izađu iz vozila javnog prevoza i nastave peške. Zaustavljene su linije 2, 7, 9, 12L2, 36, 78 i 83.

Foto: D. Milovanović

Putnička vozila se okreću i okolnim ulicama pokušavaju da se probiju ka svojim odredištima.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je zamolio građane da izbegavaju ovaj deo grada kako ne bi bili primorani, da protiv svoje volje, pešače.

Svi zahtevi koji su se mogli čuti proteklih subota u potpunosti su ispunjeni, a u međuvremenu politički ekolozi su izgubili i poslednji adut, pošto je ukinut prostorni plan za izgradnju rudnika litijuma na području Loznice. 

Podsetimo da su protestne blokade počele kada je Savo Manojlović, ispred Kreni-promeni, istakao dva zahteva - promenu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi i povlačenje izmenjenog Zakona o eksproprijaciji.

Pošto su oba zahteva ispunjena, Manojlović se povukao iz organizovanja protesta, ali ne i Ćuta. Taj raskol u ekološkom bloku doveo je i do poljuljanog poverenja građana u njihove stvarne namere, što se i vidi po malom broju ljudi na današnjem protestu.

Jovanović je rekao da je osnovni cilj protesta "proterivanje" kompanije Rio Tinto iz Srbije. Pred današnji protest je rekao da ukidanje prostornog plana za izgradnju rudnika litijuma na području Loznice nije konačno rešenje i poručio da će protesta biti dok se projekat Ria Tinta formalno i pravno ne okonča.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna