ŽELIMO DA RESETUJEMO ODNOSE IZMEĐU SRBIJE I CRNE GORE Brnabić: Nemamo nikog bližeg ni u politici ni ekonomski

Novosti online

29. 06. 2022. u 12:49

PREMIJERKA Ana Brnabić poručila je danas, nakon sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem, da se nada da će nakon njegove posete Beogradu biti resetovani odnosi između dve zemlje i da će Srbija i Crna Gora ući u eru jako dobrih i najboljih mogućih odnosa.

ЖЕЛИМО ДА РЕСЕТУЈЕМО ОДНОСЕ ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЦРНЕ ГОРЕ Брнабић: Немамо никог ближег ни у политици ни економски

Foto: Tanjug

- Veoma nam je važna poseta, nadam se da ćemo uspeti ovom posetom da postignemo ono što znam da oboje želimo kao predsednici vlada, a to je da resetujemo odnose između Srbije i CG i da uđemo u eru zaista jako dobrih i najboljih mogućih odnosa - istakla je Brnabićeva na konferenciji za medije sa Abazovićem.

Naglasila je da ni Srbija ni Crna Gora nemaju nikog bližeg, ni u politici, niti ekonomski, niti u smislu građana dve zemlje.

- Povezuju nas sve vrste odnosa, Srbiju i CG, a poslednjih nekoliko godina se tu nakupilo dosta otvorenih i teških pitanja - rekla je Brnabićeva.

Poručila je da će Srbija biti otvorena da rešava sva ta otvorena pitanja i unapređuje naše političke i ekonomske odnose.

Premijerka Srbije pozvala je Abazovića da se Crna Gora još danas priključi inicijativi Otvoreni Balkan.

- Želim da zahvalim Abazoviću na tome što je nekako čista srca pristupio tome da vidi koji su benefiti inicijative OB i bio na sastanku u Ohridu. Ponudila sam da damo sve informacije o toj inicijativi i kalkulacijama koje imamo oko koristi koje OB donosi našim građanima, uz molbu i poziv da se još danas priključe inicijativi OB - poručila je Brnabićeva.

Istakla je da bi to puno značilo u ovim turbulentim vremenima i doprinelo većoj bezbednosti za građane.

To je ogroman zamajac, istakla je premijerka Srbije.

Kaže da je razgovor sa Abazovićem bio vrlo konkretan i da su definisana pitanja koja možemo brzo da rešavamo i koja mogu direktno i odmah da utiču na poboljšanje privrednih odnosa.

Premijerka je rekla da već 12 godine između dve zemlje ne postoji direktan platni promet i da ukupan platni promet ide preko posredničkih stranih banaka.

- To ne samo da povećava troškove poslovanja, već ih čini i mnogo komplikovanijim. To je jedna tema koju mogu da reše naše centralne banke - rekla je ona.

Brnabićeva kaže da će se danas i sutra razgovarati o tome i sa guvernerkom Narodne banke Srbije Jorgovankom Tabaković, kako bi se to pokrenulo sa mrtve tačke.

Istakla je da su razgovori vođeni i po pitanju snabdevanja hrane i energentima zbog aktuelne krize.

Ona je ponovila poruku predsednika Aleksandra Vučića da Srbija ima dovoljno hrane i da će i naši partneri u regionu imati hranu.

Brnabićeva je rekla da je Srbija izvoznik osnovnih namirnica kao što je pšenica, ulje, brašno i drugo.

- Što se tiče energenata, tu postoji ogroman potencijal za saradnju u budućnosti - rekla je ona i dodala da su posebno zanimljivi projekti između Srbije, CG i BiH u hidro sektoru, pošto tu postoje značajni potencijali, koje treba da iskoristimo, kako bismo povećali energetske kapacitete.

Naglasila je da dve zemlje treba dalje infrastrukturno da se povežu putno i železnički i podsetila da je Srbija već počela da gradi auto-put od Požege do Boljara na granici sa Crnom Gorom, kao i da je cilj da se u što kraćem roku povežemo infrastrukturno sa CG.

Ona je rekla da treba da se povežemo bolje i u železničkom saobraćaju, da ćemo zato rekonstruisati barsku prugu i napomenula da Luka Bar ima veliki značaj.

Brnabićeva je navela da smo u periodu januar-april ove godine imali trgovinsku razmenu između Srbije i CG u vrednosti od 307 miliona evra, što je za 29 odsto više nego u istom periodu 2021. godine.

- U ovoj 2022. će taj nivo preći milijardu evra. Ako rešimo pitanje platnog prometa, to lako možemo da pređemo. Želimo da budemo mnogo bliži politički i ekonomski - poručila je premijerka Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave