VUČIĆ ZIDA BEDEM PROTIV ZABORAVA: Zbog čega predsednik želi da se pokloni u Jasenovcu?

D. M.

27. 07. 2022. u 08:30

INSISTIRANjE predsednika Aleksandra Vučića da u Jasenovcu oda počast žrtvama monstruozne ustaške mašinerije zločina podiglo je, u poslednji čas, bedem odbrane od opasnih pokušaja "pranja prošlosti", prekrajanja istorije i prilepljivanja Srbima etikete jedinih krivaca za sve loše što se dešavalo.

ВУЧИЋ ЗИДА БЕДЕМ ПРОТИВ ЗАБОРАВА: Због чега председник жели да се поклони у Јасеновцу?

Ilustracija Foto: D.Milovanović/P.Mitić

Ovako sagovornici "Novosti", između ostalog, komentarišu potvrdu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da je Vučić jedini srpski predsednik koji je tražio da poseti najveće srpsko stratište. Dodaju i da je to i neka vrsta priznanja za Vučićevu borbu da se odbrani i očuva kultura sećanja na naše žrtve.

Inače, ova dobro poznata matrica da su Srbi jedini krivci, a koju neki naši susedi, ali i pojedine sile Zapada, već duže vreme koriste kao političko "oružje" za slabljenje naše države, posebno je aktivirana od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba, sa ciljem da se Beograd dresira i natera da odabere stranu.

Otuda i kampanja relativizacije ustaškog nasleđa Hrvatske i označavanje Srbije kao četničke države, koja je u Zagrebu intenzivirana od kada je obelodanjeno da su čak tri puta spustili rampu za dolazak Vučića u Jasenovac.

Dejan S. Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije kaže, za "Novosti" da, nažalost, svedočimo stalnim nastojanjima da se istorija iskrivljuje i prilagođava interesima novonastalih susednih država:

- Napadi na našu kulturu i istoriju su poprimili ogromne razmere i jedno od ogromnih dostignuća Vučića na mestu predsednika je to što je uspeo da se od tih udara odbrani i da ih zaustavi. Ovo je bio poslednji trenutak da se interveniše, da se zaustave te Gebelsove metode po kojima hiljadu puta ponovljena laž postaje istina. Otuda i iznuđeno priznanje Milanovića da je Vučić jedini srpski predsednik koji je tražio da dođe u Jasenovac. Naravno, velika je bruka naših prethodnih vlasti što je to tako.

Povodom Milanovićevih pokušaja ne samo da izjednači ustaštvo i četnički pokret, nego i da četnike prikaže većim zlom, Miletić kaže da je to, između ostalog, bio manir komunističke jugoslovenske vlasti:

- Da se ustaštvo i četništvo ne mogu izjednačiti, ako ništa drugo, govore i brojna priznanja i zahvalnost SAD pripadnicima četničkog pokreta koji je je bio saveznički, za razliku od ustaša i NDH.

TADIĆ BIO U DONjOJ GRADINI

KARANOVIĆ tvrdi da se ne može računati da je Boris Tadić kao predsednik Srbije bio prvi šef države koji je otišao u Jasenovac, kako sam kaže, jer je zapravo bio u Donjoj Gradini:

- Pri tom, nije ni prvi predstavnik srpske države koji je bio u Donjoj Gradini, jer je pre njega tamo bio Vojislav Koštunica.

Istoričar Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, takođe ukazuje da je jasno da u Hrvatskoj ustaštvo nikada neće biti odbačeno iz glavnih tokova političkih procesa i svesti hrvatske elite:

- Skandalozna je odluka da uskrate privatnu posetu Vučiću najvećem gradu mrtvih Srba, pobijenih u nezapamćenom genocidu na Balkanu, kako bi kao prvi šef srpske države samo položio cvet.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (30)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu