LAŽNI ALBANSKI SVEŠTENIK PROVOCIRAO U DEČANIMA: Izazvao incident, monaštvo odmah reagovalo - obavešten i KFOR

Novosti online

06. 02. 2023. u 23:44

MONAŠTVO manastira Visoki Dečani saopštilo je na svom Tviter profilu da je sprečen pokušaj, kako kažu, lažnog sveštenika iz Albanije Nikole Džufke da u srpskoj svetinji snimi provokativni video snimak sa nacionalističkim sadržajem, kao i da je o svemu obavešten KFOR.

ЛАЖНИ АЛБАНСКИ СВЕШТЕНИК ПРОВОЦИРАО У ДЕЧАНИМА: Изазвао инцидент, монаштво одмах реаговало - обавештен и КФОР

Foto: Jutjub/Kojshia Show/Profimedia

Džufkine tvrdnje iznete u medijima na tzv. Kosovu da je iz Dečana "izbačen samo zato što je Albanac" odbačene su kao manipulacija.

- Pre nekoliko dana građanin Albanije N. Džufka, koji se lažno predstavlja kao pravoslavni sveštenik, pokušao je da snimi video u manastiru Dečani sa provokativnim nacionalističkim namerama. Albanska pravoslavna crkva je već izdala saopštenje o njemu. Pošto smo od Crkve Albanije obavešteni da je N. Džufka varalica koja se oblači kao sveštenik i širi nacionalističke ideje, ljubazno mu je rečeno da ne može da pravi video materijale u manastiru Dečani i on je mirno otišao. Ostali manastiri na Kosovu su obavešteni da se čuvaju - navodi se u objavi.

Manastir Dečani negira tvrdnje N. Džufke u pojedinim medijima na albanskom jeziku da je "odstranjen iz manastira Dečani jer je Albanac", kao potpuno netačne i ocenjuje kako predstavljaju nacionalističke manipulacije sa namerom širenja verske i etničke netrpeljivosti.

- Odmah nakon incidenta sa N. Džufkom KFOR je obavešten da se pobrine za moguće provokativno delovanje i širenje etničke i verske mržnje. Kanonsko pravoslavno albansko sveštenstvo i svi posetioci dobre volje su i uvek će biti dobrodošli da posete naš manastir - ističe se su objavi.

BONUS VIDEO: NAŠA SVETINjA - MANASTIR VISOKI DEČANI - Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina