BILI SMO SAMO DECA: U Tašmajdanskom parku odata pošta deci koja su poginula u NATO agresiji (FOTO)

Š.M.

24. 03. 2023. u 11:35

NA spomen-obeležju devojčici Milici Rakić u Tašmajdanskom parku, koje je otkriveno 2000. godine kao donacija kompanije "Večernje novosti", danas je položen venac za 79 stradalih u NATO agresiji na našu zemlji 1999. godine. Oživljavanju uspomene na tragično nastradale mališane prisustvovali su brojni predstavnici države i diplomatskog kora.

БИЛИ СМО САМО ДЕЦА: У Ташмајданском парку одата пошта деци која су погинула у НАТО агресији (ФОТО)

Foto: D. Milovanović

Venac na spomenik u centru prestonice položio je ministar za rad i zapošljavanje Nikola Selaković, predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, gradski menadžer Miroslav Čučković, ambasador Rusije Aleksandar Borcan Harčenko, ambasador Kube Lejd Ernesto Rodriges Ernandes, ambasador Belorusije Valerij Briljov, ambasador Venecuele Dimas Hesus Alvarenga Gera, kao i Živadin Jovanović u ime Beogradskog foruma za svet ravnopravnih.

U ime kompanije "Večernje novosti" venac je položio zamenik glavnog i odgovornog urednika Milan Babović.

U zločinačkoj NATO agresiji stradalo je oko 2.500 ljudi, povređeno oko 6.000, a materijalna šteta naneta našoj zemlji se procenjuje na između 30 i 100 milijardi američkih dolara.

Spomenik je, podsetimo, na inicijativu "Večernjih novosti" i naših čitalaca podignut 24. marta 2000, na prvu godišnjicu NATO agresije na SRJ. Simbolizovao je, u liku malene Milice, stradanje 79 dece. Idejno rešenje dao je vajar Ostoja Balkanski (preminuo u januaru 2013). Bronzana skulptura devojčice, po rešenju Balkanskog, urađena je u livnici dobrotvora braće Jeremić. Finalnu obradu uradili su vajari, braća Radović, iz Beograda.

Mermerna krila leptira koja su obgrlila skulpturu rad su majstora kamena Živana Jezdimirovića iz Aranđelovca.

A epitaf na spomeniku "Bili smo samo deca", po konkursu koji su raspisale "Novosti", sročila je devojčica Ana Golubović iz Kostolca. Čitava armija poštovalaca "Novosti" bila je uključena u to da spomenik "Nezaboravnik", kako su mu čitaoci dali ime, raširi krila u Tašmajdanskom parku, na mestu dečjeg sastajališta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ ODRŽAO SASTANAK SA OBRAJANOM: Suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo (VIDEO)