TRAŽE VARNICU DA BI ZBRISALI SEVER KiM: Kurti ne odustaje od nasilnog instaliranja vlasti

S.Rovčanin Tomković

05. 05. 2023. u 10:41

PRIVREMENE institucije u Prištini, ni pored pritisaka iz Evropske unije, ne odustaju od namera da 28. maja na silu preuzmu vlast u četiri opštine na severu KiM - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, a posle nelegitimnih izbora krajem aprila.

ТРАЖЕ ВАРНИЦУ ДА БИ ЗБРИСАЛИ СЕВЕР КиМ: Курти не одустаје од насилног инсталирања власти

FOTO D.Z.

Plan je da posle pomenutog datuma albanske partije budu ustoličene u srpskim sredinama i to sa podrškom od svega 3,4 odsto (glasalo svega 13 Srba) i tako isprovociraju reakciju naših sunarodnika. Taj scenario uveliko sprovode postavivši zastave tzv. Kosova u naselju Bošnjačka mahala koja pripada Severnoj Mitrovici, na šta im je odgovoreno novim trobojkama nedaleko odatle. Priština priželjkuje samo jednu varnicu, kako bi imala alibi za intervenciju, odnosno ostvarenje dugogodišnjeg cilja - proterivanje Srba sa severa i zaokruživanje teritorije.

Teatar apsurda potvrdila je i jučerašnja odluka Centralne izborne komisije koja je overila rezultate dodelivši samo 16 od ukupno 19 mandata za sastav Skupštine opštine Leposavić, jer troje kandidata nisu dobili ni jedan jedini glas?! Predstavnici "Samoopredeljenja" Aljbina Kurtija tražili su da dobiju mesta i za svoje predstavnike za koje niko nije glasao.

Na poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine koja je održana 2. maja u Briselu upravo je bilo reči o krizi koja bi mogla da izazove Kurtijeva trvdoglavost i namera da opštinama, gde ogromnu većinu čine Srbi, nametne rukovodstvo iz albanskih partija.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je Priština odbila prelazno rešenje Evropske unije koje je predviđalo da 28. maja ne bude polaganja zakletve za gradonačelnike:

- Kurti je to odbio. Mislio sam da je to idealna prilika za njega da se izvuče, ali sam onda shvatio da je to plan za proterivanje Srba sa KiM.

Raspuštanje tima ruši dijalog

PORTPAROL EU Petar Stano rekao je da odluka Prištine o raspuštanju Upravljačkog tima koji je izradio nacrt Statuta ZSO "krši slovo i duh dogovora o dijalogu" i da svaka odluka u vezi sa timom mora biti odobrena u okviru dijaloga kojima između Beograda i Prištine posreduje EU.

- U sporazumima o dijalogu je jasno da Upravljački tim mora da funkcioniše dok se ne usvoji statut ZSO - rekao je Stano.

Međutim, iz Prištine su i juče stigle poruke da je upravljački tim demontiran, nepotreban i da Kurti ima svoju viziju ZSO.

Šef evropske diplomatije Đozep Borelj ukazao je na sastanku Kurtiju da time što ne odustaje od plana rizikuje da izazove rat.

Politički savetnik premijera privremenih prištinskih institucija Jeton Zuljfaj rekao je juče da je Evropska unija zatražila da novoizabrani predsednici opština na severu ne polažu zakletve i da im se ponište mandati.

On je poručio da ne mogu da se ispostavljaju zahtevi za promenu uslova koji su definisani ustavom i zakonima tzv. Kosova.

- Imamo gradonačelnike koji su izabrani u skladu sa zakonskom procedurom. Osuđujemo namerni bojkot Srpske liste, koji je evidentno bio pogrešan i to ne možemo da tolerišemo - poručio je Zuljfaj.

Hil: Glavna pitanja ZSO i dokumenta

AMERIČKI ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je juče da dijalog Beograd i Prištine mora da se ubrza.

- To je jedno od najvažnijih pitanja u regionu koje mora da se rešiti. To je teško pitanje, a ton između dve strane nije dobar. Borelj, Lajčak, Eskobar, daju sve što mogu, ali je veoma teško pitanje vezano sa istorijom, sa ratom. Nije lako, ali oni to moraju da urade. Glavna otvorena pitanja su uspostavljanje ZSO i priznavanje kosovskih dokumenata.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je objasnio da "postoji nekakav rok od trenutka kada je izborna komisija proglasila izborne rezultate do 28. maja kada treba da se preuzme dužnost".

- Te situacije otvaraju nova pitanja i bezbednosne dileme, koje se javljaju ispred svih nas i pitamo se kako će to da izgleda. Naša strana je prihvatila prelazno rešenje koje je predložila EU, jer nam je važno da sačuvamo mir - rekao je.

Nekadašnji general KOS Ljuban Karan istakao je za "Novosti" da ne veruje da će Priština odustati od namere, jer su posrednici u dijalogu EU, ali i SAD veoma tolerantni prema tzv. Kosovu.

- Umesto da kažnjavaju oni nagrađuju i ništa nije logično. Kada nešto kažu od Srbije se očekuje da odmah mora da izvrši, a od Prištine se ne očekuje ništa. Nema ambasadora sa zapada koji, kao mantru, ne ponavlja - ZSO mora da se osnuje, ZSO mora da se osnuje, a ZSO se ne osniva. Jasno je da to smišljeno i koordinirano rade zapad i Kurti.

Karan smatra da je cilj uspostavljanja nove vlasti na severu - nered.

- Oni dolaze da provociraju i da izazivaju nemire, da vrše pritisak na narod kako bi onda mogla da se primeni sila i da postoji opravdanje za silu prištinske policije i paravojske. Žele da u sukobe sa NATO i Kfor uvuku Srbiju i da proteraju Srbe, jer znaju da ne mogu da postignu državnost, dok god su Srbi na Kosovu i Metohiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024