BRNABIĆ: Srbija više nije usamljena, Mađarska je sa nama

Tanjug

20. 06. 2023. u 14:18

PREMIJERKA Ana Brnabić izjavila je danas na Paliću da je izgradnja Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske nešto na čemu su obe države radile dugo i da Srbije više nije usamljena, ni u Briselu, a ni u bilo kojoj organizaciji.

БРНАБИЋ: Србија више није усамљена, Мађарска је са нама

Foto: Tanjug/MILOŠ MILIVOJEVIĆ

- Ovo nije nešto što dođe samo od sebe. Osnivanje Strateškog saveta za saradnju je prvi ovakav događaj u Srbiji. Mi nemamo nijedan međunarodni savet, osim sa Mađarskom. To je nešto na čemu će Vlada Srbije marljivo raditi, da dalje unapređuje saradnju u svakom smislu - rekla je Brnabićeva.

Premijerka je kazala da će Beograd i Budimpešta nastaviti da rade na zbližavanju, u svakom smislu.

- Podsetiću, prva zajednička sednica sa vladom Mađarske održana je 1. jula 2014. godine i nepunih devet godina kasnije, došao je dan kada osnivamo strateški savet za saradnju. To je devet godina marljivog, napornog rada - rekla je Brnabićeva.

Ona je navela da se na taj način u potpunosti menjaju odnosi između dve zemlje i da se tako gradi partnerstvo, zalog za budućnost.

- Ovo je prvi pokrenuo Aleksandar Vučić, malo pre nego što je postao predsednik Vlade, 2014. godine, a meni je od 2017. godine bila izuzetna čast i ogromno zadovoljstvo što sam mogla da nastavim taj put i da danas dođemo do ovog trenutka. Ovo ne pada s neba - kazala je Brnabićeva.

Ona je rekla da je savet više od političke, ekonomske saradnje.

- Želim da kažem da, dok sigurno postoje ekonomski, trgovinski razlozi, ovde je stvar u prijateljstvu i partnerstvu, uvažavanju, poštovanju. Predsednik Vučić je rekao da je Srbija u teškim trenucima usamljena, ali otkako imamo ovakve odnose sa Mađarskom, više nije tako, ni u Birselu, ni na nekom drugom mestu - rekla je premijerka Srbije.

Brnabićeva je podsetila da se nakon prošlonedeljnih poplava, Mađarska prva javila sa ponudom za pomoć.

- Hvala im na tome. To je samo poslednji primer u čitavom nizu primera kada nam se Mađarska našla kada je bilo potrebno. Hvala Vučiću i Orbanu zato što su pokrenuli ovaj proces. Hvala i gospodinu Pastoru koji je uložio ogromnu energiju i vreme - zaključila je Brnabićeva.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je narod najurio Aleksića i Ćutu iz Zvečana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (62)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)