KBS PRETI MARŠOM NA SEVER: Priština opet provocira Srbe porukom o akcijama tzv. kosovskih snaga

S.Rovčanin Tomković

28. 08. 2023. u 08:03

ZVECKANjE oružjem i poruke da će tzv. Kosovske bezbednosne snage moći na sever KiM i bez dozvole misije Kfora, što je rekao ministar odbrane u privremenim institucijama na KiM Ejup Maćedonci, još jedna je pretnja u nizu onih koji danima iz Prištine šalju Srbima u južnoj pokrajini. Saradnik predsednika tzv. kosovske vlade Aljbina Kurtija napravio je poređenje KBS sa terorističkom Oslobodilačkom vojskom Kosova, čiji je nekada bio član i koja je, kaže, "osnova svega". Poslao je poruku da će "KBS biti spremne da brane teritoriju zemlje kada to postane neophodno".

КБС ПРЕТИ МАРШОМ НА СЕВЕР: Приштина опет провоцира Србе поруком о акцијама тзв. косовских снага

fejsbuk

Provokacije koje dolaze od člana Kurtijeve vlade stižu uporedo sa pokušajima Prištine da izbaci sa radnih mesta iz zgrade u Bošnjačkoj mahali, Srbe zaposlene u fondu PIO, ali i stalnim bacanjem prašine u oči oko novih izbora na severu KiM tražeći od Srba da smenjuju albanske gradonačelnike koje nisu ni birali.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kategoričan je da u "trenutku kada Kurti svakodnevno potpiruje sukobe i izaziva tenzije i provokacije na severu", poruka Maćedoncija mora da se shvati kao pretnja.

- Podsećamo tzv. ministra ratne prošlosti da dobro prouči sve garancije koje postoje na osnovu kojih nikada nikakve kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever pokrajine. To su ne samo garancije iz 2013. godine generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, već i garancije koje je decembra prošle godine NATO dao da KBS ne može na sever bez njihove saglasnosti - podsetio je Petković na jasna pravila. - Takva jedna formacija nema šta da traži u srpskim sredinama na KiM, jer srpski narod nije, niti će ikada zaboraviti sva zlodela, stradanja i patnje koje je pretrpeo od strane terorista UČK, kojima se i u Hagu sudi za monstruozne ratne zločine.

Printskrin

 

Namere da se KBS rasporedi po severu pominjane su i ranije. A u junu je bila i "pokazna vežba". Tada je veliki broj pripadnika KBS marširao Južnom Mitrovicom ka severnom delu grada i to baš u danu kada je uhapšen Nenad Orlović iz Kosovske Mitrovice. Tadašnji ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj saopštio je da je "Treći puk izveo marš koji je krenuo iz kasarne u Južnoj Mitrovici do sela Svinjare i nazad, ali i dodao da je u pitanju bio samo kondicioni marš".

Prema rečima nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Živadina Jovanovića, okidač za krizu na KiM je ulazak predsednika Albanaca u prostorije četiri opštine na severu, izabranih na izborima koje su Srbi bojkotovali.

- Oni nisu izašli na glasanje zbog militarizacije sredina u kojima žive, konfiskovanja zemljišta radi podizanja baza za pripadnike naoružanih snaga Albanaca, pravne i fizičke nebezbednosti, stalnih napada i hapšenja Srba i nepoštovanja Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine o osnivanju Zajednice srpskih opština. Dakle, to su uzroci krize i oni se moraju ukloniti: treba pustiti neopravdano uhapšene Srbe, povući specijalne jedinice i zatvoriti njihove baze, povući nelegitimno postavljene albanske predsednike opština i osnovati Zajednicu srpskih opština onako kako je potpisano u Briselu 2013. godine - istakao je Jovanović. - Iako je Pokrajina pod mandatom Ujedinjenih nacija, albansko rukovodstvo uz podršku svojih zapadnih promotera zanemaruje Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN i sve do sada potpisane sporazume, neprestano provocira Srbe, krši njihova osnovna ljudska prava kao što su lična bezbednost, sloboda kretanja, privatna imovina... Priština ne samo da ne otklanja uzroke problema, već pravi nove, poput poruka o tome da će tzv. KBS moći na sever.

Na jednostrane poteze Prištine, Zapad je reagovao ekonomskim merama koje očigledno nisu uticale na albansku vlast da promeni poteze koje vuče. Ipak, ekonomisti su juče saopštili da će šteta iznositi preko 500 miliona evra i da u pogođeni proizvođači i preduzeća koja su učestovala u IPA projektima.

Prebijen u policijskoj stanici

UDRUŽENjE Roma "Opre Roma" saopštilo je da je u policijskoj stanici u Gračanici 18. avgusta pretučen Burhan Ibrahimović.

- Ibrahimović je u policijsku stanicu došao da da iskaz u vezi sa sukobom sa jednim žiteljom Gračanice. Po dolasku uskraćena mu je mogućnost da da izjavu povodom navodnog sukoba i izrečena mu je novčana kazna. Situacija je postala još ozbiljnija kada je grupa od četvorice-petorice policajaca u policijskoj stanici u Gračanici otpratila Burhana u posebnu prostoriju. U onome što se može opisati samo kao užasna zloupotreba moći, on je bio podvrgnut brutalnom fizičkom nasilju. Kada je 19. avgusta pušten, njegove povrede su dokumentovali lekari - saopšteno je uz najavu protesta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (17)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!