PETKOVIĆ: Kurtijeva pretnja Srbima i Srpskoj listi veoma opasna

Novosti online

15. 09. 2023. u 09:51

IZJAVA Aljbina Kurtija da će Srbi na Kosovu i Srpska lista da "pate i plate" je veoma opasna i pokazuje pravu prirodu Kurtijevog režima, izjavio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

ПЕТКОВИЋ: Куртијева претња Србима и Српској листи веома опасна

Foto: Tanjug

- Juče je bio težak dan u Briselu, pregovori su se vodili u nemogućim uslovima, jer Kurti odbija da formira Zajednicu srpskih opština. Borelj je to juče otvoreno i jasno rekao i to je novo da, za razliku od ranijih slučajeva kada su posle pregovora optuživane obe strane, juče smo po prvi put videli najotvoreniji stav Evropske unije, pa i SAD da je Kurti odgovoran za to što je juče propao dijalog - rekao je on gostujući na RTS-u.

Dodao je da, iako su jučerašnji pregovori bili veoma teški, da im nije kraj i da će se država Srbija grčevito boriti da sačuva mir i stabilnost, te da će učiniti sve da se postigne kompromisno rešenje a, kako je rekao, "reč kompromis za Srbe na Kosovu nije ružna reč, već im znači život".

- Trudićemo se da mudrim potezima učinimo sve da sačuvamo mir, ali i da ono što je dogovoreno 2013. i 2015. mora biti sprovedeno - rekao je Petković.

Istakao je da je Beograd juče i pored teškog dana imao, kako je rekao, mali razlog za zadovoljstvo, a on se ogledao u tome što se jasno videlo i čulo da Beograd nije kriv, već je pokazao konstruktivnost i prihvatio predlog EU koji podrazumeva prvo formiranje ZSO, a onda rad na implementacionom planu. Petković je naveo da je Kurti, pored odbijanja da formira ZSO, odbio i kompromisni predlog EU za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, kao i predlog za deeskalaciju na severu KiM.

Ocenio je da administrativno uputstvo, koje je doneto od strane Kurtija, predstavlja trik Prištine.

- Kažu kako su spremni da idu u proces deeskalacije putem izbora, onda donesu administrativno uputstvo gde, između ostalog, procedura od potpisivanja peticije do raspisivanja izbora gradonačelnika traje 118 dana. On time pokušava da i samu EU dovede u pitanje, želi sa svima da se igra, misli da na taj način može da ojača svoju poziciju - ukazao je Petković.

Prema njegovim rečima, izjava Borelja i pritisak od strane EU i SAD predstavljaju iskorak u procesu dijaloga.

- Razumite da su one najjače države na Zapadu stvorile tzv. nezavisno Kosovo i to je njihovo čedo. Koliko god prema njima Kurti bio nestašan dečak, oni će činite sve da tu takozvanu nezavisnost očuvaju i zaštite - naveo je Petković i dodao da Srbija neće odustajati od svoje pozicije i od svog naroda na KiM.

BONUS VIDEO: ODBORNICI OPOZICIJE DIVLjAJU U SKUPŠTINI GRADA: Opet haos - Transparenti i ozvučenje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRPSKA KOŠARKA TUGUJE: Preminuo jedan od dvojice trenera koji su sve osvojili sa reprezentacijom