NASTAVLJAMO DA SE BORIMO DA NAŠA VOJSKA DOBIJE STATUS KOJI ZASLUŽUJE: Vučić prisustvovao svečanom prijemu Ministarstva odbrane

Марија Стевановић
Marija Stevanović

21. 12. 2023. u 22:27

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom prijemu Ministarstva odbrane Srbije u Domu Garde na Topčideru.

НАСТАВЉАМО ДА СЕ БОРИМО ДА НАША ВОЈСКА ДОБИЈЕ СТАТУС КОЈИ ЗАСЛУЖУЈЕ: Вучић присуствовао свечаном пријему Министарства одбране

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

"Srbija je ozbiljno radila na unapređenju i osnaživanju Vojske Srbije, kao i na jačanju njenih odbrambenih kapaciteta. Nastavljamo da se borimo da naša vojska dobije status koji zaslužuje. Takođe, ostajemo fokusirani na unutrašnju i regionalnu stabilnost, na sveukupni razvoj za dobrobit našeg naroda i zemlje" napisano je u opisu fotografije na zvaničnom Instagram profilu predsednika. 

Ministar Vučević, tom prilikom, rekao je da je novogodišnji skup uvek prilika da zahvali svima na podršci i pomoći koju su pružali Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije tokom ove godine i da sve pozove da sledeće godine još predanije i posvećenije zajednički rade da Srbija bude bezbednija i sigurnija država.

Ističući najvažnije rezultate postignute u 2023. godini u sistemu odbrane, ministar Vučević je naglasio da je pripadnicima Vojske Srbije od januara ove godine povećana plata za 25 odsto, a svim pripadnicima Ministarstva odbrane za 12 i po odsto.

- Uspeli smo da povećamo plate i da ostvarimo posebne bonuse za istraživače, naučnike u Vojnotehničkom institutu, što je bio zadatak od državnog vrha. Uspešno smo započeli „projekat 5.000“ jačajući specijalne jedinice Vojske Srbije. Na prikazu sposobnosti Vojske Srbije u aprilu „GRANIT 2023“ prikazali smo više od 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme, a u takvom broju kakav nije viđen čak ni na čuvenoj paradi JNA 1985. godine. Počeli smo sistematski da rešavamo stambena pitanja pripadnika Vojske Srbije. Nastavili smo snažno da ulažemo u naoružanje i vojnu opremu. Posle više od 40 godina dobili smo nove transportne avione „Kaza“, nabavili nove helikoptere Mi-35, krenuli u robotizaciju Vojske Srbije u skladu sa direktivama predsednika Republike kao vrhovnog komandanta, krenuli u razvoj bespilotnih letelica, dronova, modernizaciju tenkova, borbeno-oklopnih vozila, borbenih vozila pešadije, sredstava protivvazduhoplovne odbrane. Nabavili smo ono što ste videli i ono što niste, kako bi država Srbija bila bezbednija i građani Srbije sigurniji – poručio je ministar odbrane.

Prema njegovim rečima, na tome se neće stati, već će se sa ulaganjem nastaviti.

- Poslednjih dana ove godine potpisali smo ugovore za ulaganje više od 100 miliona evra investicija u Odbrambenu industriju Srbije. Do sada nezabeleženo ulaganje samo u investicije, u opremu, u tehnologiju, u nove proizvodne hale, što je dokaz jačanja i snaženja Srbije. Tako nije bilo uvek, pošto je nekada plata u vojsci bila bukvalno na nivou socijalnog davanja. Nijedan program zbrinjavanja stambenog pitanja nije postojao. Namenska industrija bila je u agoniji. Tehnika, oprema, ne samo da nisu bile kupovane, nego je postojeća uništavana, sečena u staro gvožđe i topljena. I nije to bio nikakav akt reforme niti plan koji bi nas, kako su govorili, oslobodili nekih viškova, nego plan za potpuno uništenje Vojske Srbije i svođenje na nivo dobrovoljnog vatrogasnog društva, što je bilo ponižavajuće za ceo narod, naciju i otadžbinu – istakao je ministar Vučević.

On je poručio da je danas situacija drugačija i da zahteva veću posvećenost i rad u narednoj godini.

- I da li je sve ovo što sam ukratko pomenuo istina ili je jeftina propaganda, da li zaista radimo svim svojim kapacitetima i fizičkim i intelektualnim u korist Srbije, na ta pitanja dobili smo odgovor 17. decembra 2023. godine. Narod je rekao sve jasno i glasno, toliko glasno da tu nema nikakve dileme. Mi smo komandu od naroda dobili upravo na završenim izborima – da nam veruju da ćemo ostvariti zajednički sve ono što smo obećali i što smo rekli da je naš cilj, želja, naši snovi, za našu državu za Srbiju. Zato vam još jednom hvala na svemu što smo zajednički radili u toku 2023. godine. Hvala predsedniku Republike i vrhovnom komandantu Vojske Srbije na podršci, smernicama, direktivama, naredbama, na dnevnoj komunikaciji kako bi Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane bili zaista snažni i jači i svima vama neizmerno hvala na svakom vidu doprinosa, pomoći i saradnji – naglasio je ministar Vučević.

On je istakao da nas čeka mnogo posla kako bi država Srbija bila sigurna i bezbedna za sve njene građane.

- Neka vam božićni i novogodišnji praznici proteknu ispunjeni ljubavlju i toplinom, neka vas Bog blagoslovi zdravljem, snagom i verom da zbratimljeni i ujedinjeni možemo našu Srbiju vazdići onako kako smo sanjali. Budimo ujedinjeni u veri i ljubavi prema našoj otadžbini, njeni sinovi i kćeri, njeni radnici, njeni vojnici i njena deca. Živela Vojska Srbije! Živela Srbija – poručio je ministar Vučević.

Na večerašnjem prijemu u Domu Garde, gosti su bili u prilici da pogledaju film posvećen najznačajnijim rezultatima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u godini za izmaku, u produkciji Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane, a program su upotpunile i numere koje je izveo Umetnički ansambl Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (3)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima