ODRICANJE OD KOSOVA NE SME BITI CENA ZA EVROPSKU UNIJU: Intervju - Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova

S.Rovčanin Tomković

14. 01. 2024. u 07:00

STIGAO je novi talas pritisaka koji je za nas očekivan i bili smo pripremljeni. Priština je nervozna što nikako da se ostvare njeni ciljevi da ih svi priznaju i da uđu u Ujedinjene nacije. A, onda su nervozni i najveći pokrovitelji njene nezavisnosti što to još nije ostvareno. Srbija je glavna smetnja tim planovima i zato smo predmet velikih pritisaka. Nastavićemo da budemo smetnja svakom međunarodnom priznanju Kosova, što znači da ćemo imati odgovor ako opet pokrenu kampanju za nova priznanja. Čeka nas period još jačih pritisaka, ali mi nemamo drugu opciju nego da ostanemo čvrsti u našoj politici da ne priznamo kosovsku nezavisnost i njegov ulazak u UN. Ogromna većina našeg naroda, praktično konsenzusom, traži da Srbija nastavi takvu politiku.

ОДРИЦАЊЕ ОД КОСОВА НЕ СМЕ БИТИ ЦЕНА ЗА ЕВРОПСКУ УНИЈУ: Интервју - Ивица Дачић, министар спољних послова

Foto Tanjug

Ovako u razgovoru za "Novosti" ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenjuje seriju poruka o podršci lažnoj državi koje su stizale od britanskog šefa diplomatije Dejvida Kamerona, nemačkih poslanika, irskog premijera Lea Vardkara...

Ima li šanse da još neka država povuče priznavanje tzv. Kosova i da to bude odgovor Srbije?

- Pokazali smo da veliki broj država jeste bio spreman da preispita stav i da povuče priznanje Kosova, pa da konačni donese po okončanju našeg dijaloga i postizanja sporazuma. Siguran sam da takvih država ima još.

Da li treba i dalje samoubilački da idemo ka EU, ako je pitanje dana kada će u poglavlje 35 Brisel ubaciti francusko-nemački plan, odnosno - nećemo postati članica ako ne priznamo Kosovo?

- I oko toga važi ista naša politika - nema priznanja Kosova. Ne možemo da imamo različite aršine oko Kosova i Metohije, to je temelj nacionalne i državne politike, jer sve proističe iz tog prioriteta da očuvamo suverenitet i teritorijalnu celovitost. Kako EU ili bilo ko u njeno ime može da traži od Srbije da prizna Kosovo, a dobro zna da pet država članica EU, isto kao i mi, ne priznaje Kosovo? Kad neko kaže da EU traži da priznamo Kosovo, onda moramo da ga pitamo - u čije ime to govori? Da li i u ime Španije, Grčke, Rumunije, Kipra i Slovačke koji ne priznaju Kosovo? Naš strateški interes je da uđemo u Evropsku uniju, i to je još jedan prioritet naše politike, bez sumnje. Ali odricanje od suvereniteta i teritorijalnog integriteta ne može da bude cena koju će Srbija da plati.

- Ambasador SAD Kristofer Hil je obelodanio da SAD naoružava tzv. Kosovo bez obzira na međunarodne dokumente, Rezoluciju 1244 koja je izričita da jedina oružana snaga na KiM može biti KFOR. Jel se ovaj "buldožer diplomata" odavno kandidovao makar za simboličnu protestnu notu? Podtimo i da se pre izbora otvoreno mešao u unutrašnje stvari zemlje domaćina...

- Ova odluka vlade SAD dobila je naš jasan odgovor sa najvišeg mesta, od predsednika Aleksandra Vučića i nemam ništa da dodam. Odluku o slanju naoružanja doživeli smo kao veliko razočarenje, zato što je po svim međunarodnim odlukama misija Kfora, pod mandatom UN, jedina legalna vojna snaga na KiM. Svako slanje oružja Prištini ne ide u prilog miru, a mi smo pre svega zainteresovani da na KiM vlada mir i da srpska zajednica bude zaštićena od bilo kakvog nasilja. Nastavićemo da se ponašamo odgovorno i dosledno svim međunarodno prihvaćenim sporazumima, jer je mir u celom regionu naš najveći interes.

Može li se i koliko Srbija pouzdati u pomoć Rusije u nastavku političke bitke za KiM, ako se zna da je Moskva zaokupljena ratom u Ukrajini?

- Rusija je važan saveznik na međunarodnoj sceni kada je reč o očuvanju našeg suvereniteta. To je njen principijelni stav i on se ne menja kako se menjaju političke okolnosti, pa ni u vreme krize u Ukrajini. Prosto, Rusija ne priznaje Kosovo kao državu, ona poštuje međunarodno pravo, baš kao i Srbija, i to je njihov čvrst i dosledan stav na čemu smo im vrlo zahvalni. Rusija je stalna članica Saveta bezbednosti UN i kao takva važan je saveznik naše zemlje, jer da je drugačije, Kosovo bi imalo otvoren put ka članstvu u UN.

Nakon obeležavanja rođendana Republike Srpske 9. januara, pretnje koje idu ka Banjaluci su sve jače. Koliko je realno da se sruši Dejtonski sporazum čiji su garanti države najglasnije u osudama Dodika i RS?

Dejtonski sporazum je temelj Bosne i Hercegovine i ako neko želi da ga ruši mora da zna da ruši celu konstrukciju i sve što u njoj postoji. Ni Srbija ni Republika Srpska ne ruše Dejton, on je ugrožen sa drugih strana. A ti koji ga ugrožavaju rade to isključivo na štetu srpskog naroda i RS, i hteli bi da on ostane, samo bez prava Srba i bez Republike Srpske. To je nemoguće i Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma to neće da dozvoli. Nije RS nastala nekim ćefom srpskog naroda, nije pala s neba. Ona je nastala voljom Srba kao konstitutivnog naroda, koji je za nju podneo ogromne žrtve i niko ne može to da poništi. I tu volju srpskog naroda su svi priznali i garantovali njeno poštovanje. Nema revizije Dejtonskog sporazuma bez učešća i pristanka Srba. To ponavljamo otkako je on potpisan, a od tada negde i traju svi pokušaji da se stvari promene na silu.

Da li se povećavaju šanse da se Srbija diskretno okreće ka BRIKS, što pritisci zapada budu jači?

Imamo odlične odnose sa svim članicama BRIKS-a, uključujući i pet država koje su od 1. januara postale punopravne članice ovog bloka. To su sve velike i brzo rastuće ekonomije, uticajne države na globalnom nivou i nema sumnje da predstavljaju sve važniji faktor na međunarodnoj sceni. Procenjivaćemo šta je u najboljem interesu Srbije i samo tome ćemo prilagođavati spoljnu politiku i načine na koji ćemo da sarađujemo sa nekim državama. U ovom trenutku Srbija je kandidat za članstvo u EU, opredeljeni smo za taj put, jer je najbolji za razvoj naše zemlje. Ali, to nam nikako ne smeta da sa ostalim državama, a naročito onima koje su u BRIKS-u maksimalno razvijamo ekonomske i druge odnose.

Mislite li da će izbori koji slede u SAD i Evropi promeniti političku mapu sveta i može li nam ishod popraviti poziciju?

Nema sumnje da su to najvažniji izbori ove godine u svetu, a biće ih u više od 60 država, na različitim nivoima. S obzirom na uticaj SAD, njenu ekonomsku i vojnu snagu, nema te države koja nije zainteresovana za ishod predsedničkih izbora u novembru. Ali, gledamo prvenstveno naše dvorište i kako da Srbija bude još jača i poštovanija na međunarodnoj sceni. Od toga najviše zavisi da li ćemo ostvariti naše interese. Ne možemo, niti želimo da utičemo na volju bilo kog naroda, kao što ne dozvoljavamo da se bilo ko meša u odluke našeg naroda. U svakom slučaju, Srbija će nastaviti da sarađuje sa Sjedinjenim Državama, ko god bude predsednik, zato što je naš interes da imamo što bolje odnose sa SAD.

Vlast se neće menjati

Smatrate li da će Beograd dobiti novu vlast ili je bliži varijanti da se ide na nove izbore?

U obe varijante vlast se neće menjati, bilo da se ide na izbore ili ne ide. Za nas nikakav problem, uvek smo za sve spremni, jer ako nema jasno izražene volje u pogledu većine, onda je jedino demokratsko rešenje da se ide na nove izbore. Ako ih bude, siguran sam da ćemo imati još bolji rezultat i da ćemo zajedno sa SNS-om nastaviti uspešno da vodimo Beograd. Čeka nas mnogo posla, Beograd se razvija velikom brzinom i zaslužuje da nastave da ga vode ljudi iza kojih stoji politika razvoja i boljeg života za sve građane. 

Da li mislite da je lošiji procenat osvojenih glasova na izborima rezultat svojevrsnog utapanja SPS u SNS, odnosno što deo građana tako percipira dugogodišnju koaliciju sa naprednjacima?

Tu postoje dve stvari. S jedne strane, nema nikakvog utapanja SPS-a u SNS, mi smo dve velike partije, imamo jasne programe, ideologiju i metode rada, koji se razlikuju u mnogim tačkama. Uostalom, na izbore izlazimo samostalno i obraćamo se svako svom biračkom telu. Jedino smo prethodna dva puta na predsedničkim izborima podržali Aleksandra Vučića, nismo imali svog kandidata, zato što smo smatrali da je on ubedljivo najbolje rešenje za vođenje naše zajedničke politike i to se pokazalo kao dobra i ispravna odluka. Drugo, moguće je da deo birača ne pravi veliku razliku između nas i SNS-a, zato što mi zajedno već duže od deset godina sprovodimo zajedničku politiku kada je reč o najvažnijim pitanjima - Kosovu i Metohiji, ekonomskom razvoju, socijalnoj zaštiti, imamo čvrstu i doslednu spoljnu politiku. Ali najvažnije je da se ta ogromna podrška našoj zajedničkoj politici ne osipa, naprotiv, ona raste iz izbora u izbore i to je najpouzdaniji znak da naš narod želi da nastavi da ide tim putem.

Kakvu strategiju spremate za lokalne izbore za proleće, to će biti novi test?

Ovi izbori su izuzetno važni i odavno ih imamo u planovima, tako da smo već sada u ozbiljnim pripremama. Izbori će biti održani u skoro celoj Srbiji, tako da je to nova proba za celokupnu politiku koju vodimo, ne samo za onu koju imamo na lokalnom nivou. SPS ima ugledne i odgovorne ljude u svim mestima u Srbiji, birači dobro znaju naše dosadašnje rezultate, a oni su ogromni u svakom kraju Srbije. Ti rezultati će nam biti najveća preporuka da ponovo zatražimo poverenje od građana, ali sa njima ćemo još mnogo da razgovaramo i da čujemo koji su još nerešeni problemi. Takođe, o lokalnim izborima razgovaraćemo i sa SNS-om i Aleksandrom Vučićem, kao našim strateškim partnerima.

Hteo sam da se povučem

SLEGLI su se utisci posle izbora na kojima niste ostvarili dobar rezultat. Da li ste zaista imali nameru da se povučete sa mesta predsednika SPS?

- Kad nešto kažem, to uvek ozbiljno mislim, niste me nikad našli da sam nešto rekao, pa porekao, jer sam mislio drugačije. Tačno je, nisam zadovoljan rezultatom SPS-a na izborima 17. decembra, jer dobro znam da možemo mnogo bolje i da smo mogli više. Ali to je iza nas, nema vremena za žaljenje, nego samo ima vremena da se isprave greške i da što bolje pripremljeni izađemo na lokalne izbore na proleće. Ja ću se mnogo više posvetiti radu u partiji, jer deo krivice za nezadovoljavajući rezultat u decembru prihvatam i na sebe.



 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)