OGLASIO SE ADVOKAT: Petrović i Obrenović osuđeni na šest meseci zatvora, kazna preinačena u novčanu

Novosti onlajn

27. 02. 2024. u 12:41

RADOŠ Petrović i Dušan Obrenović koji su uhapšeni 29. maja na protestu u Zvečanu osuđeni su na šest meseci zatvora zbog krivičnog dela „učestvovanje u masi koja vrši krivična dela ili huliganizam“. Nakon priznanja krivice u slučaju Petrovića kazna je preinačena u novčanu i iznosiće 6.000 evra, dok je Obrenović već odležao u pritvoru šest meseci.

ОГЛАСИО СЕ АДВОКАТ: Петровић и Обреновић осуђени на шест месеци затвора, казна преиначена у новчану

Foto: Printscreen/Kosovo onlajn

Branilac Radoša Petrovića, advokat Asdren Hodža ističe da su se Petroviću i Obrenoviću na teret prvo stavljala četiri krivična dela: „napad na ustavni poredak“, „napad na međunarodno osoblje pod međunarodnom zaštitom“, „napad na službena lica“ i „učestvovanje u masi koja vrši krivična dela ili huliganizam“, međutim, u toku istražnog postupka tri krivična dela su odbačena, a za četvrto je postignut sporazum o priznanju krivice.

- Danas smo imali početnu raspravu u vezi sa optužnicom Specijalnog tužilaštva u vezi sa događajima od 29. maja prošle godine ispred opštine Zvečan. Kao što znate, u tom incidentu uhapšeni su Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su u istražnom postupku bili osumnjičeni za četiri krivična dela, što je bila jako teška situacija na početku. Za napad na ustavni poredak, napad na međunarodno osoblje pod međunarodnom zaštitom, radi se o Kforu, napad na službena lica i kao četvrto delo, u četvrtoj tački, učestvovanje u masi koja vrši krivična dela ili huliganizam. Uspeli smo u toku istražnog postupka da se odbace tri teža krivična dela u ovom postupku i ostalo je samo ono, što i jeste tako, da su oni bili na protestu i da je taj protest eskalirao i da je iz tog protesta proizašlo izvršenje krivičnog dela ili huliganizam, napad na vojnike Kfora. Tako da smo bili složni da sklopimo sporazum o priznanju krivice za to delo, tačke 4 iz člana 404 Krivičnog zakona (tzv.) Kosova - rekao je Hodža.

Sporazum je sklopljen 29. januara ove godine, ističe Hodža.

- Optužnica je stigla u sud uz sporazum o priznanju krivice koji je sud usvojio. Što se Radoša Petrovića tiče, to je šest meseci zatvora koji su preinačeni u novčanu kaznu, a što se tiče Dušana Obrenovića, on je već odležao kaznu - naveo je Hodža.

Petrović je u pritvoru proveo 30 dana, da bi nakon toga bio pušten da se brani sa slobode, dok je Obrenović šest meseci proveo u pritvoru.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HAOS U RIMU! Novak Đoković gleda i ne veruje šta se dešava