KO MOŽE DA OBEZBEĐUJE ADMINISTRATIVNU LINIJU SA KiM: Jovanović opovrgao Kurtijeve dezinformacije

Novosti online

22. 03. 2024. u 11:54

NAČELNIK Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma Zoran Jovanović izjavio je danas, povodom navoda premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije u blizini administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, da je reč o nastavku kampanje dezinformacija usmerenih protiv Vojske Srbije i snaga bezbednosti Republike Srbije, sa ciljem podizanja tenzija.

КО МОЖЕ ДА ОБЕЗБЕЂУЈЕ АДМИНИСТРАТИВНУ ЛИНИЈУ СА КиМ: Јовановић оповргао Куртијеве дезинформације

Deo Kopnene zone bezbednosti / Foto G. Šljivić

- Širenje obmana i dezinformacija, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo su šire kampanje Privremenih institucija samouprave u Prištini koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanjivanje javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na Kosovu i Metohiji i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza, rekao je Jovanović, navodi se u saopštenju Ministartva odbrane.

On je pojasnio da se u objavi na društvenim medijima vide pripadnici Vojske Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli Kopnene zone bezbednosti, u skladu s Vojno-tehničkim i svim drugim potpisanim sporazumima, kao i da u izvršavanju tih zadataka i primeni Vojno-tehničkog sporazuma Vojska sarađuje sa Kforom.

Jovanović je rekao i da je za kontrolu sprovođenja Vojno-tehničkog sporazuma, saradnju s Kforom i održavanje neprekidne komunikacije između snaga bezbednosti Srbije i Kfora zadužena Komisija za primenu Vojno-tehničkog sporazuma.

Deo Kopnene zone bezbednosti / Foto G. Šljivić

 

- U obezbeđenju administrativne linije prema KiM nema mesta za tzv. kosovsku policiju ili tzv. kosovske bezbednosne snage, budući da Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Vojno-tehnički sporazum ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i snaga bezbednosti Republike Srbije. U tom smilu, navodi da tzv. kosovke vlasti blisko prate situaciju u slučaju nekakvog prelaska administrativne linije nemaju uporište u realnosti i pokazaju potpuno ignorisanje dogovorenih sporazuma, rekao je on.

Prema njegovim rečima, pravovremenim i sveobuhvatnim pripremama, pravilnom organizacijom snaga i preduzimanjem adekvatnih taktičkih radnji i postupaka, Vojska Srbije obezbeđuje administrativnu liniju, vrši kontrolu, sprečava ilegalne prelaske administrativne linije, pojedinačne i grupne ekstremističke aktivnosti i delovanje organizovanog kriminala u Kopnenoj zoni bezbednosti.

- I nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti, što se ne može reći za Privremene institucije samouprave u Prištini, istakao je Jovanović.

Kurti je izneo tvrdnje u kojima je naveo da su nedaleko od administrativnog prelaza u Zubinom Potoku primećene jedinice Vojske Srbije kao i da Oružane snage Srbije sprovode redovne vežbe i koriste ih kao izgovor da izazovu namerne provokacije blizu granice sa KiM.

BONUS VIDEO: KURTIJEV RADOICA UHVAĆEN NA DELU: Pojavio se snimak u kome priznaje da pali automobile Srbima na KiM

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!