KONAKOVIĆ POTVRDIO DA JE VUČIĆ OD POČETKA U PRAVU Brnabić: Ne postoji lokalni genocid, rezolucija usmerena direktno protiv Srbije

Милица Шкорић
Milica Škorić

29. 04. 2024. u 13:45

GOSTUJUĆI na Jutarnjem programu Hepi televizije predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić govorila je o sramnoj poruci ministra iz BiH Konakovića predsedniku Aleksandru Vučiću, kako Srbija zaslužuje prezir i rekla da je ta izjava upravo potvrda ono ga što je predsednik rekao prvog dana - rezolucija je usmerena protiv Srbije, cilj ove rezolucije je da se Srbija osudi i traži se ratna odšteta.

КОНАКОВИЋ ПОТВРДИО ДА ЈЕ ВУЧИЋ ОД ПОЧЕТКА У ПРАВУ Брнабић: Не постоји локални геноцид, резолуција усмерена директно против Србије

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Ona je dodala da su mnogi svetski stručnjaci rekli da se u Srebrenici nije dogodio genocid, ali da sa druge strane postoji opozicija u Srbiji koja tvrdi suoprotno i govori kako bi Srbija trebalo čak i da kosponzoriše ovu rezoluciju.

- Lično sam imala tu čast i razgovarala nekoliko puta sa gospodinom Efrainom Zurofom i čula izjavu Jahude Bauera koji sada ima 86 godina i svoj život je posvetio istraživanju i gonjenju nacista, hapšenju, uvođenju pravde, istraživanju holokausta, genocida, ratnih zločina, koji je jasno rekao da to nije genocid. Ne postoji lokalni genocid, genocid je genocid, ne možete ga imati u jednoj ulici ili u jednom selu, ali da ne ulazim u to. Ono što je zanimljivo u izjavi Konakovića je da on potvrđuje ono što je Aleksandar Vučić govorio od prvog dana, a to je pod jedan da je ova rezolucija usmerena protiv Srbije, cilj ove rezolucije je da se Srbija osudi i cilj je ratna odšteta. Dakle da se ponovi čitav taj proces, ovde je Srbije na stubu srama, ovde je srpski narod na stubu srama, ovo je nešto što oni žele da prati generacije srpskog naroda. I ovo je nešto što oni rade ne zarad pomirenja i zarad žrtava tog užasnog ratnog zločina, već zarad ratne odštete. I sve vreme dok je Aleksandar Vučić to pričao oni su govorili - nije. Evo sad čim su malo nervozni oko toga šta se dešava sa tom rezolucijom, jer se drugi put odlaže rasprava i glasanje, oni su potpuno nesvesno potvrdili da je Aleksandar Vučić od prvog dana bio u pravu i to je ono što je meni najzanimljivije u toj izjavi - rekla je Brnabić.

Ona se upitala zbog čega to Aleksandar Vučić zaslužuju prezir, kada poštuje Ustav Bosne i Hercegovine, za razliku od njenih ministara.

- I onda Konaković kaže ovaj Vučić i ovakva Srbija zaslužuju prezir. A kakav to Vučić?! Ovaj koji poštuje Dejtonski mirovni sporazum, za razliku od njih?! Ovaj Vučić i ovakva Srbija koji poštuju Ustav te BiH čiji je on ministar, za razliku od njih, pošto i po Dejtonskom mirovnom sporazumu i po Ustavu BiH o ovakvim stvarima odlučuje tripartitno predsedništvo BiH koje oni nisu čak ni konsultovali. Dakle, ovo nije bilo čak ni na dnevnom redu kao tema razmatranja predsedništva BiH. Time oni ovim direktno urušavaju Dejtonski mirovni Sporazum i svi koji su sponzori i kosponzori ove rezolucije. Neki od njih to hoće javno da priznaju u razgovorima, a neki neće. Ali oni znaju da je ovo do sada najbrutalnije kršenje Dejtonskog mirovnog Sporazuma. Ustav BiH poštuje Aleksandar Vučić i poštuje Republika Srbija, a ne poštuje Konaković, Bećirović, i naravno Lagumdžija. Zatim on osuđuje Aleksandra Vučića i Srbiju koji poštuju Povelju UN za razliku od njih, jer po članu 12 Povelje UN ovakva pitanja i specifično pitanje BiH s obzirom da se njom bavi Savet bezbednosti UN, s obzirom da su mir i stabilnost u BiH i dalje tako krhki, da vi imate visokog predstavnika pa samim tim i da pitanja moraju biti pitanja kojim Savet bezbednosti bavi, a nikako za Generalnu skupštinu UN. Pa Vučić i Srbija za razliku od njih poštuju povelju UN, takav Vučić i takva Srbija koji poštuju Dejtonski mirovni Sporazum, Ustav BiH i Povelju UN. Pritom, oni nešto imaju da spočitavaju Aleksandru Vučiću koji je pokazao pijetet za žrtve i poštovanje i bio u toj Srebrenici i postavio i polažio cvet,  a šta su oni uradili, pokušali da ga ubiju. Ta BiH koja je jedina država trenutno na svetu koja nije privela pravdi one koji su organizovali napad na jednog stranog državnika koji je bio na njihovoj teritoriji i to u trenutku dok je boravio tamo da pokaže pijetet, da pokaže saosećanje, saučestvovanje u tom bolu. Nikad niko za to nije odgovarao, niko nije kriv - rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO: NARODE SRBIJE POGLEDAJ JOŠ JEDNOM - Mrzitelj Srba priznao da su Vučićevi napori urodili plodom

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

DENVER = ČUDO: Kako je tajna večera Nagetsa na koju nije pozvan samo Jokićev omiljni saigrač spasila sezonu Nikoli i NBA šampionima