I VI IMATE PRAVO NA SUVERENITET: Intervju - Aleksandar Nikolić, francuski evroposlanik

NAŠ stav oko suvereniteta je dosledan. Kao što želimo da Jermenija zadrži svoj suverenitet koji je izgubila u Nagorno Karabahu, kao što želimo da Ukrajina zadrži svoj suverenitet, isto tako želimo i da Srbija zadrži suverenitet na Kosovu.

И ВИ ИМАТЕ ПРАВО НА СУВЕРЕНИТЕТ: Интервју - Александар Николић, француски европосланик

Privatna arhiva

Taj stav iznosi političar srpskog porekla Aleksandar Nikolić (38), iz francuske stranke Nacionalno okupljanje, koja će imati delegaciju od 30 članova, najveću od svih evropskih partija.

Nikolić, čiji je sada pokojni otac Života iz sela Mijatovac, između Ćuprije i Jagodine, stigao 1969. u Francusku i tu zasnovao porodicu sa Portugalkom Marijom, kaže da dugo nije bio u Srbiji. Međutim, ističe da redovno prati takmičenja naših sportista i navija za njih.

Uspevate li da održite vezu sa Srbijom?

- Išao sam mnogo češće u Srbiju kada sam bio mali. Otac nas je vodio svake druge godine. Naučio me je i ćirilicu, ali od tada je prošlo dugo vremena. Imam kontakt s članovima porodice, ali daljina i vreme čine svoje. Održavam kontakte sa Srbima u Francuskoj i sa srpskim udruženjima koja ovde deluju. Posetio sam i rezidenciju ambasadora Srbije u Parizu. Ali, dugo nisam bio u Srbiji. Krajnje je vreme da ponovo odem.

Koji će biti glavni ciljevi vaše stranke u EP?

- Želimo da se zaustavi talas migracija, da se promeni politika s ogromnim brojem normi koje otežavaju život poljoprivrednicima, da se povrati produktivnost naše industrije, da se izmeni politika energetskog tržišta i svakoj zemlji članici omogući da prodaje struju građanima po ceni proizvodnje. Francuzi danas plaćaju struju 35 do 40 odsto iznad toga. To nije normalno.

Uspeli ste čak da izazovete i raspuštanje francuske skupštine?

- Trudićemo se da izmenimo stvari i na nacionalnom planu, ukoliko dobijemo većinu posle parlamentarnih izbora, u šta duboko verujem. Želimo da smanjimo takse na gorivo, da povećamo kupovnu moć građana, da uvedemo red u pravosuđu. Čak 87 odsto građana traži strože sudstvo koje će kažnjavati odgovorne za ogromni porast nebezbednosti. U Francuskoj postoje tri prioriteta: kupovna moć, migracije i bezbednost. Danas, u proseku, u našoj zemlji ima tri ubistva i 200 silovanja dnevno! Sedamdeset odsto Francuza želi da se značajno smanji imigracija. Normalno je, dakle, da građani glasaju za partije koje zastupaju njihove ideje.

Uvek navijam za Đokovića

PRATITE li rezultate naših sportista?

- Veliki sam ljubitelj sporta. S naročitom pažnjom pratim sve rezultate srpskih sportista, uključujući i mlađe kategorije. Đokovića gledam od malih nogu, sada sam uz fudbalsku reprezentaciju Srbije u Nemačkoj. Radujem se što će Nikola Jokić da igra na Olimpijskim igrama. Biće fantastičan meč između Srbije i SAD u grupnoj fazi. Ništa ne bi bilo lepše od olimpijskog finala između Srbije i Francuske.

Kako objašnjavate uspeh nacionalne desnice u Evropi?

- Problemi su slični na celom kontinentu. Migracije, ekonomski pad, dezindustrijalizacija. Evropa praktično ne postoji u novim tehnologijama. Nameravamo da ostvarimo i tehnološku dekolonizaciju, zajedno s migracijom koju današnja EU ohrabruje da bi nadoknadila slab natalitet. Za njih su građani samo brojke. A ljudi imaju kulturu, vrednosti, shvatanje onoga šta je dobro i loše. Vrednosti jednog Francuza ili Srbina nisu iste kao onih kojih danas dolaze iz, na primer, muslimanskih zemalja iz Afrike, u kojima se primenjuje šerijat. Kada u velikom broju dođu ovde, pojedini, koji sa sobom donesu te vrednosti, menjaju viziju i norme života u predgrađima.

Koliko je na stav glasača uticala i situacija oko rata u Ukrajini?

- Rezultat na izborima je između ostalog delom i reakcija na želju Emanuela Makrona da pošalje ljudstvo na teritoriju Ukrajine, prvo instruktore, a možda sutra i ljude koji će se tamo boriti. Uvek smo isticali da su najbolji način da se postigne mir pregovori, uz davanje oružja Ukrajini da može da se brani na svojoj teritoriji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOSOVO JE SRBIJA: Španci lupili šamar Albancima na EURO 2024, poslali jaku poruku (VIDEO)