"SRBIJA OSTAJE OPREDELJENA ZA EVROPSKI PUT" Vučević: Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU

Tanjug

14. 10. 2024. u 15:53

PREDSEDNIK Vlade Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas u Berlinu, gde je učestvovao na samitu ''Berlinskog procesa” kojim se obeležava 10 godina ovog procesa, da Srbija ostaje opredeljenja za evropski put kao svoj glavni strateški geopolitički cilj, a da je utisak današnjeg samita da Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u EU.

СРБИЈА ОСТАЈЕ ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ЕВРОПСКИ ПУТ Вучевић: Немачка жели да види Западни Балкан у ЕУ

Foto: Novosti

Vučević je u izjavi za srpske medije, posle učešća na jubilarnom samitu, rekao da je utisak da Nemačka želi da potpuno revitalizuje taj projekat i da on dobije potpuno nov zamah, kao i da je na konferenciji predstavljeno mnogo konstruktivnih ideja.

- Nije bilo teških tonova, iako uvek ima peckanja i provokacija, ali nije ništa što bi predstavljalo političku diplomatsku opasnost za Srbiju - rekao je Vučević.

Dodao da je Srbija u Berlinu potpisala dva dokumenta - Sporazum o pristupu visokom obrazovanju na Zapadnom Balkanu i Deklaraciju podrške Akcionom planu o Zajedničkom regionalnom tržištu (CRM) 2025-2028.

- To su dokumenti na koje nemamo zamerke, ali Srbija uvek stavlja rezervu jer vidimo Zapadni Balkan kao ''5 plus 1'', a ne kao šest država. To su naše napomene i crvene linije koje uvek ističemo - naveo je Vučević.

Dodao je da je na samitu izneo plan Srbije da ostaje opredeljenja za evropski put kao svoj glavni strateški geopolitički cilj.

- Srbija želi da vidi veću prisutnost evropskih investicija, infrastrukturnih projekata. Posebno smo pričali o energetskom sektoru, to je bila tema i u razgovoru sa ministrom za evropske poslove Francuske, sa italijanskim i mađarskim premijerima... - rekao je Vučević.

Kako je naveo, bilo je mnogo tema oko migrantskih kriza, usklađivanja viznih režima...

- Neko od govornika uvek spomene Ruse, Kineze, toga uvek ima, ali stičem utisak da nije bilo negativnog konteksta, već da je želja Nemačke bila da poruči svima da treba  da budu deo EU - ocenio je Vučević.

Na konstataciju da je nemački kancelar Olaf Šolc veći deo govora posvetio odnosima Beograda i Prištine i da je tražio nastavak dijaloga i rešavanje otvorenih pitanja i na pitanje da li je to bila dominantna tema na panelima na kojima je učestvovao, Vučević je rekao da nije i da su još dva govornika u nekim segmentima napomenuli odnos Beogarda i Prištine, ali da ta tema nije dominarala.

- Imao je Kurti opasku o Pekingu i Briksu, ali nije bilo nešto dramatično po tom pitanju - dodao je Vučević.

Istakao je da je Srbija dobila brojna priznanja u smislu ekonomskih rezultata i realizacije infrastrukturnih projekata i da je pozdravljeno potpisivanje Memoranduma sa Severnom Makedoniji o izgradnji interkonektora preko Severne Makedonije ka Grčkoj.

- Imamo ponudu i Rumunije. Ja sam potencirao Koridor 10, to je istakao i premijer (Mađarske Viktor) Orban, a i premijer (Severne Makedonije Hristijan) Mickoski se tome pridružio. Orban je govorio u ravni predsednika Aleksandra Vučića i pokazao da je veliki prijatelj Srbije i vrlo jasno rekao da nema rešenja Zapadnog Balkana bez prijema Srbije u EU - naveo je Vučević.

Na pitanje novinara da li je Nemačka promenila politiku prema Srbiji, Vučević je odgovorio da je, prema njegovoj oceni, nemački kancelar Olaf Šolc u Berlinu hteo da pošalje poruku da Nemačka želi da vidi Zapadni Balkan u Evropskoj uniji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RAZMIŠLJALA SAM DA SE ZAMONAŠIM: Tanja Bošković je zamalo napustila sve i otišla u manastir