RASIZAM U KANADI: Ugrožavanje prava migranata na farmama zbog korone

Tanjug

04. 08. 2020. u 23:21

KANADSKI poljoprivrednici ograničavaju kretanje svojim privremenim radnicima migranatima, ne dozvoljavajući im da napuste posede čak ni kada je u pitanju kupovina osnovnih namirnica, piše danas kanadski list "Glob end mejl".

РАСИЗАМ У КАНАДИ: Угрожавање права миграната на фармама због короне

Foto: Tanjug/AP

Pokušavajući da obuzdaju širenje COVID-19 na poljoprivrednim farmama, neki poslodavci traže od radnika da potpišu ugovore da će se pridržavati pravila koja ih ograničavaju na kretanje samo u okviru poseda na kom rade, navodi taj list.

Kao deo saveznog programa za privremene strane radnike (TFW)poslodavci često obezbeđuju smeštaj za sezonske radnike na farmama, koji mogu uključivati spavaonice, prikolice i šupe.

Neki zaposleni rekli su kanadskom listu da mesecima nisu napustili farmu, čak ni zbog kupovine namirnica, odlaska u crkvu, kod lekara ili zbog posete supružnika i dece koja žive u Kanadi.

Radnici su za "Glob" rekli da imaju pritisak da se povinuju ograničenjima koje im nameću poslodavci, jer je njihov dozvoljeni privremeni boravak u Kanadi vezan za njihov posao na farmi.

"Glob" piše da su radnici zahtevali anonimnost jer se plaše represija i deportovanja.

Jamajčanin koji radi na povrtarskoj farmi u Ontariju rekao je da oseća da nema drugog izbora nego da potpiše obrazac u kojem potvrđuje da neće dobrovoljno napustiti farmu, čak ni radi kupovine osnovnih namirnica.

U obrascu se navodi da se radnik slaže da će poslodavac ili služba organizovati isporuku hrane na farmu, kao i da će troškovi prehrambenih namirnica biti oduzeti od zarade radnika.

Radnik iz Meksika zaposlen na farmi u kanadskoj pokrajini Britanska Kolumbija rekao je za "Glob" da mu nije dozvoljeno da napusti farmu i da je poslodavcu plaćao namirnice duplo skuplje od realnih cena.

U poslednja dva meseca, kako kaže, nije išao u prodavnicu, crkvu, niti je posetio porodicu.

Rekao je da je danju bio ograničen na farmu i na spavaonicu bez klimatizacije noću.

"Mi to ne zaslužujemo", rekao je.

Struktura programa TFV odavno privlači kritike zbog neravnoteže moći između poljoprivrednika i njihovih radnika.

Pandemija korona virusa je pogoršala problem i izložila lošim radnim i životnim uslovima radnike migrante koji pružaju podršku kanadskom sistemu hrane, navodi kanadski list sa sedištem Torontu.

Samo u Ontariju više od 1.300 radnika na farmama migranata zaraženo je kovidom 19, pokazalo je istraživanje "Glob end mejla".

Fai Faradai, advokat za rad i ljudska prava sa sedištem, rekla je da su ograničenja kretanja radnika ove godine bez presedana i da, kako dodaje, "podstiču sistemski rasizam".

„Ono što sada vidimo je veoma veliko nametanje kontrole. To prevazilazi ono što se zahteva u smislu socijalne distance i sprečavanja širenja virusa", rekla je Faradai.

Oko 37.000 privremenih stranih radnika već je stiglo u Kanadu da radi na farmama.

Očekuje se da će dodatnih 14.000 ljudi stići do kraja godine, od čega će polovina doputovati u Ontario.

"Glob" podseća da nijedno od provincijskih ministarstava zdravlja u Britanskoj Kolumbiji, Ontariju ili Novoj Škotskoj nije postavilo ograničenja privremenim stranim radnicima da ne mogu da farme, ukoliko ne postoji epidemija ili poseban nalog za izolaciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO PAKAO Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

MILENA JE KUPILA GARNITURU, A ONDA JE USLEDIO "PAKAO" Saloni nameštaja probijaju rokove za isporuku - Kupci krevet sanjaju, na podu spavaju

DA useljenje u stan može da se oduži, a da majstori, angažovani na renoviranju ili adaptaciji, nisu nimalo krivi za to, najbolje znaju potrošači prilikom kupovine nameštaja. Sve je više primedaba građana na neažurnost i neodgovornost salona, jer probijaju dogovorene rokove dostave. Još veća muka od toga je što se neretko događa da kupljeni komadi stignu sa greškom, pa to dodatno produžava čekanje. Savet znalaca iz oblasti zaštite prava potrošača je da reklamacije trgovcima upute pisanim putem. Ako to ne pomogne, sektor tržišne inspekcije pri Ministarstvu unutrašnje i spoljne trgovine sledeća je adresa.

05. 07. 2024. u 08:36

Komentari (0)

NA SAMO 2 SATA OD VAS: Evo zašto bi Tunis trebao da bude vaša sledeća destinacija za letovanje