ZA OBNOVU 9.5 MILIONA DINARA: Izdvojen novac za kuće oštećene u eksploziji u Leštanama

J.D.

02. 03. 2022. u 16:07

ZA OBNOVU 65 kuća koje su u novembru prošle godine oštećene usled eksplozije u fabrici raketnog goriva "EdePro", u gročanskom naselju Leštane, biće izdvojeno skoro 9,5 miliona dinara.

ЗА ОБНОВУ 9.5 МИЛИОНА ДИНАРА: Издвојен новац за куће оштећене у експлозији у Лештанама

Foto: Z.J.Mačak

Odluka je jednoglasno usvojena na sednici Veća opštine, a sredstva su opredeljena na osnovu rešenja zamenika gradonačelnika Gorana Vesića koje je potpisano 24. februara.

Građani čije su kuće oštećene novac će biti uplaćen na tekući račun u iznosima koje je procenila Komisija za tehničko -tehnološke nesreće.

- Odmah nakon nesreće smo izašli na teren i popisali smo štetu koja je nastala na kućama koje se nalaze u okolini fabrike - objašnjavaju nadležni. - Tada je konstatovano da nijedan stambeni objekat nije oštećen toliko da u njemu ljudi ne mogu da žive, a na najugroženijoj kući, na čijem krovu se nalazio krater od jednog metra, obnova je počela odmah sutradan.

Takođe, u novembru je Grad obnovio još tri najugroženije kuće i sanirao oštećenja na krovovima ali i betonskim pločama koje su probile rakete. Nažalost, u eksploziji su život izgubila i trojica radnika, a ranjeno je bilo 16 osoba. Od eksplozije su oštećeni i okolni objekti, geleri su probili krovove na nekim kućama, popucala su bila stakla na prozorima i vratima. Oštećenja su bila i na kućama koje su udaljene i nekoliko kilometara od postrojenja.

U trenutku eksplozije više od 100 radnika nalazilo se u fabrici, koji su nakon toga istakli da su geleri leteli oko glava i da ne znaju kako su uspeli da se spasu. Meštani su videli rakete kako lete u brdo, dim koji tinja, a u vazduhu se danima nakon eksplozije osećao barut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

NOVI SNIMAK IZ ARENE: Evo šta se desilo kada su se u hodniku sreli Naneli i Lazarević (VIDEO)