KUVAR ZA 9 MESECI: Studentski centar organizuje besplatnu obuku za atraktivno zanimanje
STUDENTSKI centar "Beograd" raspisao je konkurs za besplatnu obuku za kuvare po programu koji je akreditovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Foto N. Skenderija
Polaznici, posle devet meseci, stiču sertifikat priznat od državne Agencije za kvalifikaciju, a akcenat je stavljen na praktičnu nastavu. Osim u studentskim, oni će biti osposobljeni za rad u drugim restoranima, hotelima, na brodovima.
Prema rečima Vladimira Cvijovića, zamenika direktora SC "Beograd", obuka se odnosi na pripremu, serviranje i dekorisanje jela. Svrha obuke je obezbeđivanje kvalifikovanih radnika u kuhinjama, na nivou trogodišnjeg obrazovanja, koji će biti osposobljeni da odmah po dobijanju diplome počnu da rade.
- Programom je predviđeno 177 časova teorijske nastave i 801 čas praktične - navodi Cvijović. - Polaznicima će biti obezbeđen topli obrok, nadoknada za prevoz, kao i određena nadoknada za rad u praktičnom delu nastave. Praktičan rad polaznika vodiće instruktori koji su zaposleni u kuhinjama restorana Studentskog centra.
Foto N. Skenderija
Cvijović ističe da sve više postoji potražnja za dobro obučenim kuvarima, što im daje i odličnu perspektivu za zaposlenje i dobru zaradu. Mogu se prijaviti starija od 18 godina koji pokazuju želju da uče i rade i imaju završenu bar osnovnu školu.
- Kandidati će učiti o različitim vrstama kuhinja i spremanja jela, prijemu, obradi, pakovanju i skladištenju namirnica, vrstama namirnica i načinima obrade, začinima i njihovim kombinacijima. Upoznaće se sa načinom pripreme hrane, tehnikama potrebnima za kuvanje do profesionalnog nivoa - kaže Cvijović. - Steći će i veštine korišćenja odgovarajuće opreme, sredstava i pribora za rad, kako da dekorišu i prezentuju pripremljenu hranu, čuvaju gotovu hranu, održavaju higijenu i poznavanje i primena HACCP standarda.
Foto N. Skenderija
Kandidati prijave mogu poslati do 10. septembra na sajt Studentskog centra ili lično u direkciji ustanove u Svetozara Markovića 56. Svi prijavljeni će biti pozvani na razgovor, od 13. do 19. septembra, a za najbolje polaznike je obezbeđen posao.
JELOVNIK
U OKVIRU SC "Beograd" nalazi se sedam proizvodnih i isto toliko distributivnih restorana. Dnevno se pripremi oko 25.000 obroka, od kojih je između 14.000 i 15.000 za ručak.
Jelovnik sastavljaju zajedno upravnici restorana, nutricionisti i studenti, i uglavnom se menja sezonski, ali često i mesečno, kako bi ono što je trenutno u ponudi bilo i na tanjiru.
Preporučujemo
ZIMSKI RED VOŽNjE OD 1. SEPTEMBRA: Evo koje linije u Beogradu prestaju sa radom
23. 08. 2022. u 16:55
KOD GRANICE CG/SRB: Sablasan snimak autobusa dok obilazi provaliju (VIDEO)
25. 08. 2022. u 15:25 >> 18:04
"TA KUĆA JE STVARNO UKLETA" Majci i ocu prerezao grkljan, pa sebi isekao vene: Novi detalji porodične tragedije u Čačku
PRVI rezultati istrage tragedije koja je otkrivena u subotu ujutru u porodičnoj kući u blizini „Slobodine“ raskrsnice u Čačku, govore da je Vladimir Čarapić (47) nožem preklao vrat svojoj majci Mili (72), a potom i svom ocu Neđu (79). Zatim je sebi istim sečivom naneo više uboda po grudima i stomaku, a na kraju je prerezao vene leve ruke i tako na smrt iskrvario.
07. 12. 2025. u 13:36
NOVO REŠENjE ZA UKRAJINU: Evropa pravi plan u slučaju da se SAD povuku iz konflikta
EVROPSKE diplomate pripremaju scenario podrške Ukrajini u slučaju povlačenja SAD iz konflikta, prenosi Blumberg, pozivajući se na izvore.
07. 12. 2025. u 13:19
Završio glumu, pa radio na mešalici, rat ga udaljio od ljubavi - životni put Jova Maksića
DETINjSTVO glumca Jova Maksića oblikovalo se u maloj seoskoj sredini podno Dinare, u selu Plavno kod Knina, gde je porodica živela zbog očevog svešteničkog službovanja. Rani period života opisuje kao vreme potpune slobode i radosti, kada je gotovo čitavo selo bilo prostor za igru i maštarije. U takvoj atmosferi formirala se njegova emotivna struktura — vezanost za zajednicu, toplina porodičnih odnosa i zahvalnost za jednostavne stvari.
07. 12. 2025. u 11:41
Komentari (0)