PARKING NA MESTU ZA LOKALE: Obnova kanalizacione mreže na delu Zemunske pijace zbunjuje građane

T.N.

20. 05. 2023. u 11:30

NA delu Zemunske pijace sa kog su krajem januara raseljeni lokali da bi se obnovila kanalizacija već dugo se "baškari" parking.

ПАРКИНГ НА МЕСТУ ЗА ЛОКАЛЕ: Обнова канализационе мреже на делу Земунске пијаце збуњује грађане

Privatna arhiva

Mnogobrojni sugrađani strahuju da će tezge ostati na Velikom trgu, a vozila na prostoru pijace. Nadležni objašnjavaju da je reč o privremenom izmeštanju, jer su u toku radovi na izgradnji kanalizacione mreže. Međutim, na ovoj lokaciji se radnici retko pojavljuju, što građanima daje još više argumenata za sumnju.

Radovi na novoj kanalizaciji u okviru Zemunske pijace deo su rekonstrukcije infrastrukturne mreže u starom delu Zemuna.

- Nova kanalizaciona mreža u Starom jezgru Zemuna postavlja se u ukupnoj dužini od 6,5 kilometara u oko 30 ulica - kažu nadležni iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. - Kišna kanalizacija gradi se u dužini od 5.280 metara, a fekalna kanalizacija izgradiće se u dužini od 1.165 metara kako bi se obezbedilo priključenje na gradsku mrežu svih korisnika na ovom području. - Nova kanalizaciona mreža koja se gradi na ovoj pijaci imaće zasebne kolektore za kišu i otpadne vode.

Značaj ovih radova ogleda se u podizanju sanitarno-higijenskih uslova, s obrzirom na to da je kanalisanje na Zemunskoj pijaci do sada bilo vrlo neujednačeno, na ovom prostoru postojali su zidani kanali, kanali u kojima se mešala atmosferska otpadna voda kao i kanali koji su bili manjeg prečnika od minimalno dozvonjenog.

Radovi se sprovode sa zadnje strane pijace ka Keju Oslobođenja, a sve tezge su prebačene na veliki plato sa leve strane kada se dođe iz Gospodske ulice, na Velikom trgu. Na ovom mestu su inače postavljene mobilne tezge i drvene kućice, koje se sklanjaju posle radnog vremena, ali trenutno je situacija drugačija.

- Izmešteno je više od 300 delova pijačne opreme u koje spadaju tezge, rashladne vitrine, boksevi. Nakon završetka radova izmešteni deo pijace biće vraćen na prvobitnu lokaciju - kažu nadležni u JKP "Beogradske pijace". - Naše preduzeće omogućilo je svim zakupcima da nastave sa radom, a kupcima da i tokom izvođenja radova, nastave kontinuirano da se snabdevaju.

Takođe, parkiralište "Masarikov trg" privremeno je izmešteno na pločnik pijace sa iscrtanim žutim parking mestima za potrebe dostavnih vozila.

Radovi do jeseni

U TOKU su završni radovi prve faze na prostoru parkinga, gde se posle polaganja kanalizacionih cevi površina parkinga vraća u prvobitno stanje. U drugoj i trećoj fazi kanalizaciona mreža se postavlja duž ograde kod Osnovne škole "Lazar Savatić" prema Gospodskoj ulici i uz objekte duž Masarikovog trga, a radovi će biti završeni do jeseni ove godine - kažu u Direkciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)