I STEPIN LUG POD ZAŠTITOM: Kompleks šume u Kumodražu, nekadašnji Titov gaj, postaje spomenik prirode

S.V.

03. 03. 2024. u 07:00

KOMPLEKS šume "Stepin lug", koji se nalazi u neposrednoj blizine rodne kuće vojvode Stepe u Kumodražu biće pod zaštitom.

И СТЕПИН ЛУГ ПОД ЗАШТИТОМ: Комплекс шуме у Кумодражу, некадашњи Титов гај, постаје споменик природе

GO VOŽDOVAC

Zaštita ovog kompleksa planirana je zbog očuvanja prirodnih vrednosti, strukture i kvaliteta šume, zemljišta i vazduha, kao i unapređenja prostorne celine

 Na sastanku predstavnika Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Šumarskog fakulteta i Opštine Voždovac, bilo je reči o definisanju granica spomenika prirode "Stepin lug".

Lokalitet nekada poznat pod nazivom "Titov gaj", a danas "Stepin lug", osmišljen je i uređen kao memorijalni kompleks park šuma, u čijem su obuhvatu prostorne celine i njihovi delovi: Stepin lug, Baba Velka, Torlak i Jajinci.

- Formiranje kompleksa park šume "Stepin lug" počelo je 1972. godine. Park šuma je 1991. godine ustupljena na upravljanje i čuvanje JP "Srbijašume", gazdinskoj jedinici "Avala", koja se o njemu još aktivno stara - podsećaju iz GO Voždovac.

Deo zelenog koridora

NOVO prirodno dobro činiće deo zelenog koridora Beograda i predstavljaće važnu tačku odbrane degradacije prirodnih vrednosti u njegovom neposrednom okruženju - ističu nadležni.

Zaštita ovog kompleksa planirana je zbog očuvanja prirodnih vrednosti, strukture i kvaliteta šume, zemljišta i vazduha, kao i unapređenja prostorne celine koja je važan deo sistema gradskog zelenila i koja primarno doprinosi regulisanju i poboljšanju mikroklimatskih uslova i uslova za odmor i rekreaciju te ima izuzetan bio-ekološki i urbani značaj za Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)