OPET ZVUČNE NAJAVE: Nadležni započeli proceduru za povratak glasovnih obaveštenja u gradskom prevozu

Š.Marović

15. 03. 2024. u 17:00

IZOSTAJANjE glasovnog obaveštenja o stajalištima, odnosno zvučnog signala u vozilima javnog prevoza od prekida saradnje sa "Kentkartom" u maju 2023. napravilo je veliki problem putnicima, naročito slepim i slabovidim osobama. Ipak, ova opcija biće vraćena, pošto je Sekretarijat za javni prevoz započeo proceduru izrade tehničke specifikacije za nabavku odgovarajuće opreme neophodne za glasovnu najavu stajališta.

ОПЕТ ЗВУЧНЕ НАЈАВЕ: Надлежни започели процедуру за повратак гласовних обавештења у градском превозу

Privatna arhiva

Slepih i slabovidih osoba u prestonici trenutno ima više od 2.500, pa im je ukidanje ove pogodnosti napravilo dodatni problem tokom vožnje. Takođe, brojni turisti, ali i Beograđani koji ne poznaju određeni deo grada su zahvljujući zvučnim obaveštenjima imali mnogo bolju orijentaciju.

Goran Pećanac iz Saveza slepih Srbije ističe da je problem i što na stanicama ne postoji zvučno obaveštenje koji broj autobusa dolazi.

- Imam aplikaciju pomoću koje sam obavešten, ali nemaju je svi, niti svako ume da je koristi - ističe Pećanac. - Međutim, čak i sa tom aplikacijom često imam problem, jer se neretko dešava da na stanicu pristignu dva autobusa koja voze različitim linijama. Onda ja moram da pitam ljude koji je koji autobus.

U nadležnom sekretarijatu kažu da je predviđeno da novom opremom budu opremljena sva vozila javnog prevoza.

- Nova oprema omogućiće da se pored najave narednog stajališta, korisnicima pruže i druge bitne informacije o režimu kretanja autobusa. Planirano je da se navedena nabavka realizuje u 2024. godini, ali u ovom momentu nema detaljnijih informacija o mogućoj dinamici realizacije zbog nepoznanice dužine trajanja privremenog finansiranja u kojem se trenutno nalazi gradska uprava.

Kako za naš list ističu građani koji svakodnevno koriste liniju 27E, koja ide do Mirijeva, u ovim vozilima može se čuti dobro poznati zvuk koji putnike obaveštava o sledećem stajalištu. U ostalim vozilima zvuka nema, zbog čega su u prethodnom periodu stizale brojne pritužbe građana. Takođe, veliki broj displeja u autobusima javnog prevoza ne pokazuje ni podatke o stajalištu.

Bez validatora

PORED ukidanja zvučnog signala, iz vozila javnog prevoza prošle godine uklonjeni su i validatori, koji su se nalazili na svakom ulazu. Kasnije su oni vraćeni u manjoj formi, pa se u autobusima sada mogu naći aparati za plaćanje karticom samo u delu prednjih vrata, odnosno uz kabinu vozača.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)