NA PONOS SVIH Šapić: Spomen-park i Spomenik braniocima Beograda 1915. godine konačno završeni (FOTO)

Novosti online

29. 05. 2024. u 14:18

SPOMENIK braniocima Beograda 1915. godine i spomen-park oko njega jedan je od naših najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika, a kako sam i ranije najavio, nakon konačnog uređenja ovog prostora, on je sada na ponos svih nas, rekao je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić.

НА ПОНОС СВИХ Шапић: Спомен-парк и Споменик браниоцима Београда 1915. године коначно завршени (ФОТО)

Foto: Grad Beograd

Postavljeni su stubovi, informativne table na kojima je precizirano o kakvom spomeniku je reč, posađeno je 200 novih sadnica, prostor je ozelenjen, završeno je do kraja sređivanje kamena, tako da je spomen-park dobio izgled kakav je trebalo da ima po primarnoj ideji Kolje Milunovića iz 1988. godine, precizirao je Šapić.

Foto: Grad Beograd

– Mislim i verujem da ovo treba da bude mesto gde će najviši državni organi da odaju poštu i počast ljudima koji su svesno ušli u smrt jer su jako dobro znali da su šanse za odbranu grada bile nikakve. Mislim i da je bila sramota svih nas što je ovaj prostor do pre samo par meseci izgledao potpuno drugačije i, uopšte neću da budem skroman, zahvaljujući ovoj Gradskoj upravi sklonili smo terene, napravili park, proširili biciklističku stazu, pustili šetalište da „diše” i uredili spomenik, koji spada u prvu kategoriju naše kulturno-istorijske baštine, onako kako priliči normalnoj zemlji i narodu. Tako smo pokazali duboko poštovanje onima koji su dali svoje živote za naš grad i našu zemlju – naveo je Šapić.

Foto: Grad Beograd

On je najavio i da će teretana na otvorenom, koja se nalazi nedaleko od ovog mesta i najposećenija je u gradu, dobiti moderne i profesionalne sprave za vežbanje.

Foto: Grad Beograd

Šapić je naglasio i da je sinoć završeno postavljanje natpisa na Beogradskoj areni s jedne strane, navodeći da je to urađeno vrlo brzo u skladu sa odlukom koja je doneta pre par meseci.

– Kao što sam rekao, naše simbole nećemo da prodajemo jer nismo mi baš tolika sirotinja. Mislim da bez obzira na to ko sutra bude vodio grad, to više neće smeti da menja. Očekujemo da do sutra uveče natpis bude postavljen i na drugoj strani, a u planu nam je da postavimo i grbove Grada Beograda. Da to nismo uradili, pretpostavljam da se za par godina ona više ne bi zvala arena, već bi nosila samo naziv onako kako sponzor kaže, ali neke stvari ne mogu da se prodaju i baš sam ponosan na ovu odluku – rekao je Šapić.

Foto: Grad Beograd

Predsednik Privremenog organa je dodao i da je juče krenulo uklanjanje splavova od Brankovog mosta nizvodno niz Savu ka Ušću.

– Samo jedan splav je sklonjen, a pogledajte kako sada to izgleda, reka je „prodisala”. Dakle, krenuli smo i očistićemo prostor sve do Ušća i tek tada će moći da se vidi koliko je lepa obala – rekao je Šapić.

Šapić se osvrnuo i na završen javni poziv Sekretarijata za energetiku, a reč je o obnavljanju fasada.

Foto: Grad Beograd

– Zajedno sa EBRD, koja je dala pola sredstava, dok se ostatak finansira kreditiranjem građana u narednih deset godina preko Infostana, raspisali smo javni poziv koji je završen i na koji su se prijavile 1.062 stambene jedinice, za obnovu skoro četiri miliona kvadratnih metara. To je velika stvar i ako bude još javnih poziva, pozivam i ja ljude da se prijave jer je dobra prilika da se promeni izgled fasade, a da se istovremeno obezbedi ekonomičnost i energetska efikasnost objekata – zaključio je Šapić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DOVELI ARENU U ZAGREBU DO USIJANJA: Saša Matić i Milica Pavlović zapevali zajedno - pevač prekinuo odmor da bi gostovao na koncertu (VIDEO)