UZ FAKULTET, VRTIć I DOM: U Vojvode Stepe sledeće godine počinje izgradnja modernog centra

B. BORISAVLjEVIĆ

19. 05. 2021. u 19:47

POČETKOM sledeće godine, uz Ulicu vojvode Stepe, trebalo bi da bude postavljen kamen temeljac za izgradnju "Bio kampusa".

УЗ ФАКУЛТЕТ, ВРТИћ И ДОМ: У Војводе Степе следеће године почиње изградња модерног центра

Foto: V. N.

Moderni naučni centar će se nalaziti u blizini Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI), Instituta "Torlak" i Farmaceutskog fakulteta. U okviru kompleksa biće izgrađena zgrada Biološkog fakulteta, studentski dom, vrtić, Centar za sekvenciranje genoma, Centar veterinarske službe Ministarstva odbrane.

Kako se navodi u izmenama i dopunama plana generalne regulacije, koji je uradio Urbanistički zavod, visokoškolska ustanova će biti kapaciteta oko 1.000 akademaca, dok će u domu mesta biti za oko 300 studenata. Urbanisti su, u sklopu kampusa, planirali izgradnju predškolske ustanove. Vrtić je namenjen smeštaju dece, čiji roditelji rade u kampusu, a mesta će biti za 80 mališana.

Osim izgradnje Biološkog fakulteta, koji će prvi put od osnivanja, dobiti svoju zgradu, veoma značajna investicija je Centar za sekvenciranje genoma, koji će se nalaziti u sklopu zgrade Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo.

TRADICIJA DUGA 168 GODINA

BIOLOŠKI fakultet Univerziteta u Beogradu osnovan je polovinom 19. veka, u okviru Velike škole. U istoriji dugoj 168 godina, ova visokoškolska ustanova nikada nije imala svoju zgradu. Oko 1.500 studenata ima predavanja na četiri lokacije u gradu. Ukupne površina tih amfiteatara, laboratorija, učionica je svega oko 3.000 metara kvadratnih.

Planom je predviđeno da, adaptacijom i rekonstrukcijom, potkrovlje u okviru zgrade IMGGI površine oko 830 metara kvadratnih, koje se ne koristi, bude pretvoreno u Centar za sekvenciranje genoma. Partner našim naučnicima u ovom poslu biće pekinški Institut za genomiku. Centar će imati tri laboratorije, u kojem će se detektovati i pratiti sve novonastale mutacije virusa korona u Srbiji. Za ove namene najavljeno je da će Vlada Srbije izdvojiti oko pet miliona evra. Predviđeno je sekvenciranje do 1.500 kompletnih genoma mesečno, u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)