SPC NE SME IMATI MANJE PRAVA OD RIMOKATOLIČKE ILI ISLAMSKE ZAJEDNICE: DF očekuje da Vlada Crne Gore sutra izglasa tekst Temeljnog ugovora

V.K.

07. 07. 2022. u 16:36

DEMOKRATSKI front je saopštio da većinska Crna Gora očekuje da Vlada Crne Gore sutra izglasa tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

СПЦ НЕ СМЕ ИМАТИ МАЊЕ ПРАВА ОД РИМОКАТОЛИЧКЕ ИЛИ ИСЛАМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ: ДФ очекује да Влада Црне Горе сутра изгласа текст Темељног уговора

Foto DF

- Taj posao koji je započet pre desetak godina je odavno trebao da bude završen i odnos države i najbrojnije verske zajednice u Crnoj Gori u potpunosti regulisan i zaokružen. Kako Vlada ima svoju nadležnost, tako i Skupština ima svoju. Dakle, nema potrebe ni za kakvim odgađanjem poslova koje su dužni da završe Vlada i Parlament. Za Demokratski front, usvajanje Temeljnog ugovora predstavlja deo ukupnih napora ka ubrzanom postizanju potrebne većine na putu neophodnih reformi za koje su zadužene sve grane vlasti -poručuju iz DF-a.

- To su veoma povezane stvari jer se tiču, prvenstveno, uvažavanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Takođe, to je poštovanje Ustavom zagarantovane ravnopravnosti svih crkava i veskih zajednica koje pokazuju našu privrženost evropskim standardima. Crnoj Gori je potrebno slobodno pravosuđe i obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a bez konsenzusa i rešenih ključnih pitanja u državi, nema ni sistemskih rezultata - navode u saopštenju, poručujući da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ne sme imati manje prava od Rimokatoličke crkve ili Islamske zajednice.

- Ova zemlja ne može biti demokratska i slobodna, ako se najvećoj verskoj organizaciji uskraćuje nešto što već imaju one manje od nje. Zato je ratifikacija Sporazuma sa SPC, i ovako zakašnjela, ispravljanje teškog propusta prethodnih vlada.  Temeljni ugovor je potvrda demokratske posvećenosti države, dok je odbijanje ili odlaganje usvajanja ovog akta, koji je u skladu sa Ustavom i zakonom, poraz na evropskom putu i gaženje evropskog zakonodavstva. Nepotpisivanje ovog ugovora je ponižavanje većinske Crne Gore i na to sigurno ona ne može i neće pristati. Ovih dana su pokrenuti i izvedeni na ulice poštovaoci „CPC” kako bi uskratili ustavno pravo SPC da zaključi sporazum sa Vladom, onakav kakve su već zaključili Rimokatolička crkva, Islamska i Jevrejska verska zajednica - dodaju iz Df-a i dalje navode: 

- Ako Vlada poklekne pod tim pritiskom, mora računati i na činjenicu da će najveći broj građana koji su vernici SPC shvatiti da je to jedini način komunikacije s Vladom i da oni mogu na sličan način tražiti zaštitu vlastitih prava. Jednom smo, i to u mnogo goroj i složenijoj situaciji, uspeli da odbranimo svetinje, pa nam neće biti teško da to uradimo i u novonastalim okolnostima. Zato tražimo da se držite reči i obećanja koje ste dali građanima Crne Gore i da ovaj posao dovedete do kraja - poručuju iz DF-a.

 

BONUS VIDEO:

U LAŽI SU KRATKE NOGE: Draginja tvrdi da je "pravoslavna Crnogorka", dokumenta je demantuju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)