PRAZNIK MIMOZE NAJLEPŠI NAGOVEŠTAJ PROLEĆA: Fešte uz more za hiljade gostiju (FOTO)

V. V.

19. 02. 2023. u 13:20

Fešta od mimoze ribe i vina okupila je na hercegnovskoj rivijeri oko 30 hiljada gostiju. Na prvom maskenbalu sinoć pobedila grupna maska „Izbori još nisu gotovi a kad će ne znamo“. Danas organizovana i fešta na Škveru.

ПРАЗНИК МИМОЗЕ НАЈЛЕПШИ НАГОВЕШТАЈ ПРОЛЕЋА: Феште уз море за хиљаде гостију (ФОТО)

fOTO: V.V.

Šarenu povorku Praznika mimoze koja je od Portonovog u Kumboru vijugala  po sunčanom danu uz samu obalu do Baošića, predvodili su po tradiciji gradska i mesna muzika Đenović, mažoretke trombonjeri, a vedrine su dodali i članovi klape Kastel Nuovo i KUD Sloga. Odličnoj poseti doprinos su dali sjajni Ivana Peters (Negativ), Đorđe David i grupa Galija. Vredni meštani Baošića goste su dočekali sa 1200 kilograma ribe i po hiLjadu litara vina i piva.

Sa gostima su bili čelnici Herceg Novog ali i predstavnici gradova prijatelja i pobratima Herceg Novog kao i diplomatski kor zemalja regiona i Evrope.

Prema rečima ambasadora Kipra Dimitriosa Teofilaktua, Praznik mimoze donosi sjajnu atmosferu i energiju, a Herceg Novi i Boka kotorska čine da se oseća kao kod kuće.

- Herceg Novi je moj omiljeni grad u Crnoj Gori i šire.Kada sam prvi put bio u Kući Iva Andrića  pomislio sam kako ovo inspirativno mesto Andrić nije izabrao slučajno. Radi se o prelepom pejzažu i veličini grada, zimi je sve malo sporije, ali zato postoje ove dodatne aktivnosti poput Praznika mimoze koji privlače goste u Herceg Novi, poručio je ambasador Teofilaktu.

I ambasador Rusije u Crnoj Gori, Vladislav Maslenikov ima samo reči hvle za Praznik mimoze, a ističe  Salon vina, Izložbu cveća, maskenbal.

U subotu veče u institutu Igalo organizovan je i prvi veliki maskenbal Praznika mimoze. Pobednici u  kategoriji grupna maska su autori maske „Izbori još nisu gotovi a kad će, ne znamo“. Direkcija Praznika mimoze nagradila ih je sa 1500 evra. U istoj kategoriji drugo mesto je pripalo „Novskoj bajci“ a na trećem mestu  je bila maska „Herceg Novi ne radi“. Među pojedinačnim, žiri je kao najlepšu ocenio masku  „Kamelija“ . Osim novčanih bilo je i robnih nagrada za maske koje su doprinele dobroj atmosferi  pa su između ostalih nagrađene i „Daliine veštice“, grupna maska sa 30 članica, gošći iz Mostara. Na plesnom podijumu su uz 200 maski bili i gosti koji su na Praznik mimoze stigli iz Srbije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine ali i Rusije.Osim gradske muzike,mažoretki i hercegnovske grupe Egzodusi goste su zabavljali Adi Šoše i Nikola Rokvić koji je sve podigao na noge kada je zapevao „Dobra vam noć prijatelji“…

Fešta se danas preselila na Škver – uz bazar  gastro ponude i  nastup hercegnovske  muzičke zvezde Gorana Gampa, priređen je defile gradske muzike i mažoretki a gosti dočekani uz lokalne poslastice, priganice i roštule.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja