PUČEM SRUŠILI MIRAŠA! Boris Bojović je novi poglavar kanonski nepriznate crnogorske crkve

V. KADIĆ

03. 09. 2023. u 18:00

RASKOLNIK Boris Bojović novi je vođa kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve. On je danas na oštecrnogorskom i anticrkvenom zboru na Dvorskom trgu na Cetinju srušio dosadašnjeg ideologa Miraša Dedeića! Maloborjne pristalice ove družine sa nevericom su prihvatile ovu odluku, posebno oni koji su godinama bili uz Miraševe skute.

ПУЧЕМ СРУШИЛИ МИРАША! Борис Бојовић је нови поглавар канонски непризнате црногорске цркве

Pobjeda

- Mi pravoslavni Crnogorci, vernici naše svete CPC, okupljeni na opštecrnogorskom zboru donosimo odluku da se mitropolit crnogorski Mihailo usled svoje starosne dobi, te u zadnjim godinama slabijoj posvećenosti arhijerejskoj službi povuče u mirovinu, zadržavši Ustavom i kanonom zgarantovano doživotno dostojanstvo mitropolita, sa titulom umirovljeni mitropolit crnogorski - kazao je u svom obraćanju takozvani đakon Stefan Marković, nakon čega su okupljeni uzvikivali "Živio nam vladika!"

Za Dedeića svrgavanje ništavno

PROPALI politički miting, odnosno bezuspešni puč održan u organizaciji Odbora za očuvanje "CPC" na Cetinju nema nikakav legalitet i legitimitet i predstavlja gaženje Ustava CPC, te prema tome je pravno ništavan i ne proizvodi nikakve posledice po status i utvrđenu hijerarhiju i ustrojstvo Crnogorske pravoslavne crkve - poručio je Miraš Dedeić. - Uličnim mitinzima ne može se smenjivati mitroplit i birati pored živog i zdravog poglavara, nasilnim putem, suprotno Ustavu CPC, novi poglavar, te su "odluke" bez ikakve važnosti za CPC.

Novoimenovani poglavar "CPC", Boris Bojović je potom uzeo reč i naglasio da treba formirati pravni tim koji će pokrenuti postupke protiv institucija i pojedinaca zbog "otimanja crnogorskih crkava i manastira". Bojović je rekao da treba "sveštenstvu" plate odrediti da bi mogli da funkcionišu, u visini prosečne plate u Crnoj Gori. Pozvao je stručne ljude da se napravi društveni pokret, koji će pomoći "CPC" da bude najvažnija državna institucija "crnogorskog pravoslavnog naroda".

Sveti Antonije

NA zboru je odlučeno da se prvi raskolnik, Antonije Abramović "kanonizuje" i proglasi kao "Sveti Antonije mitropolit crnogorski"!

Predsednik Odbora za očuvanje "CPC" Milenko Perović iz Novog Sada kazao je da su "ugledni ljudi razgovarali sa mitropolitom kako bi se povukao u mirovinu, uz privilegije koje mu pripadaju, ali da je odlučno odbio tu ideju.

- Blokirajići rad sinoda, mitropolit je defakto blokirao svaku legalnu i legitimnu raspravu u crkvi o njegovom radu. Indirektno je tako u crkvu uveo dogmu nepogrešivosti i nesmenjivosti mitropolita - istakao je Perović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)