DIJETA - POMORANDŽE I BADEMI ZA BLISTAV TEN: Jelovnik bogat citrusima i orašastim plodovima pomaže da koža bude zdrava
UČESTALA pojava bubuljica i podočnjaka, ali i koža koja uvek lako izgori na suncu, ukazuju da je vreme da im se ishranom omogući dobra nega, a rezultat će da budu čist, blistav i što je najvažnije zdrav ten.

FOTO: Depositphotos
Iz jelovnika, najpre, isključite sve mesne prerađevine, industrijsku hranu prepunu aditiva, punomasne mlečne kao i proizvode od belog brašna. Ishranu obogatite vitaminima, antioksidansima i proteinima, jer se tako usporava degeneracija i starenje ćelija kože.
Za lepši i blistaviji ten jedite citruse, bademe, orahe, borovnice, spanać i drugi zeleniš. Dozvoljene su i sve vrste mesa i ribe, integralni pirinač, ječam, kinoa, pasulj, lan. Umesto kafe popijte šolju zelenog čaja.
Antioksidativna moć vitamina C, kojim obiluje citrusno voće ogleda se u suprotstavljanju štetnim uticajima sunčevih zraka na kožu. Stimulišući proizvodnju kolagena, koji dubinski podmlađuje kožu, umanjuje pojavu bora i sprečava starenje kože, vitamin C, takođe, poboljšava tonus i čvrstinu kože. Zbog visokog sadržaja vitamina E, bademi i orasi pomažu da koža bude čista i sjajna. Borovnice su bogate antioksidansima, koji se bore protiv slobodnih radikala, nastalih kao posledica zagađenja vazduha i štetnog UV zračenja. Meso, a pre svega riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u očuvanju ćelijskih membrana i obezbeđuju vlažnost kože. Integralne žitarice bogate su vitaminima B grupe, koji su, takođe, važna podršak za zdravu kožu.
PONEDELjAK
Doručak: limunada i ječmene pahuljice sa sitno iseckanim bademima, jogurtom i medom
Ručak: riba na žaru i salata od svežeg spanaća pomešana sa sveže izrendanim kupusom
Večera: testenina sa povrćem i tunjevinom
UTORAK
Ručak: svinjske šnicle i zelena salata
Večera: integralni pirinač sa povrćem
SREDA
Doručak: sveže ceđeni sok od pomorandže i projara sa nemasnim sirom
Ručak: riba na žaru sa mladim lukom i rotkvicama
Večera: krompir uvaljan u kukuruzno brašno zapečen u rerni i začinjen belim lukom, i zelena salata
ČETVRTAK
Doručak: sok od sveže ceđenog grejpa, dva barena jaja i parče integralnog hleba
Ručak: pasulj i kupus salata sa mladim lukom
Večera: mleveno laneno seme sa jogurtom
PETAK
Doručak: sardina sa crnim lukom i integralni hleb
Ručak: piletina na žaru i salata od spanaća
Večera: šejk od jogurta i borovnica zaslađen medom

ŠOJGU UPOZORAVA: Taj potez bi mogao dovesti do trećeg svetskog rata
SEKRETAR Saveta bezbednosti Rusije Sergej Šojgu upozorio je da bi uvođenje mirovnjaka na istorijske teritorije Rusije moglo dovesti do trećeg svetskog rata.
24. 04. 2025. u 19:46

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

NI LAUŠ NIJE PRIMETIO DO KRAJA SNIMANjA: Najluđa greška iz "Boja na Kosovu"
LAUŠEVIĆ je o snimanju filma "Boj na Kosovu" pisao u knjizi "Godina prođe, dan nikad".
28. 04. 2025. u 10:32
Komentari (0)