ZBOG TROVANJA HRANOM MNOGI MORAJU NA INFUZIJU: Temperatura i dehidratacija kao posledice pokvarenih prehrambenih proizvoda
UKOLIKO u ovo doba godine ručak zaboravite van frižidera, ili ga kupite na kiosku ili restoranu koji ima loše higijenske uslove možete da iskusite veoma neprijatno stanje. Trovanje hranom, po pravilu, dovodi do skoka telesne temperature, povraćanja, dijareje i vrlo često do teške dehidriranosti, zbog čega je neophodna infuzija. Takva stanja su u ovo doba godine češća nego inače, jer toplo i vlažno vreme "ide naruku" bakterijama i drugim mikroorganizmima koji mogu da zatruju hranu.
Simptomi trovanja hranom mogu da budu različiti, od asimptomatskih i blagih do težih formi praćenih dehidratacijom i poremećajem opšteg stanja organizma.
- Teža klinička slika može se registrovati kod male dece, starijih osoba, i onih koji imaju neke pridružene bolesti - kaže prof. dr Ivan Jovanović, gastroenterolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. - Da bi se stanje saniralo osnovna je nadoknada tečnosti. Međutim, ponekad je neophodna i hospitalizacija, ali u najvećem broju slučaja simptomatsko lečenje daje rezultate i pacijent već za dva do tri dana može ponovo da bude na nogama.
Tegobe nekad traju nedeljama
NAJČEŠĆI simptomi crevnih zaraznih bolesti su dijareja, povišena telesna temperatura, bol u stomaku, povraćanje, glavobolja, malaksalost. Tegobe mogu da traju u zavisnosti od prouzrokovača od nekoliko dana do nekoliko nedelja.
U Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kažu da se bolesti koje se prenose putem zagađene hrane leti dva puta češće:
- Sveže meso je najviše na udaru mikroorganizama, a slede jaja, mleko, a zatim voće i povrće. Najčešće registrovane crevne zarazne bolesti u našoj zemlji su salmoneloze, a zatim slede bakterijske alimentarne intoksikacije (izazivač je toksin koji luči bakterija) - kažu u "Batutu". - Do zagađenosti mogu da dovedu i brojni drugi mikroorganizmi, među kojima su i virusi i paraziti, a osim intoksirane hrane, opasnost preti i od zagađene vode i prljavih ruku.
Stomačni problemi čiji je put prenosa hrana, kod nas najčešće imaju porodični karakter.
- Konzumiranje iste, zagađene hrane u okviru porodice dovode do toga da svi članovi istovremeno ispolje stomačne tegobe - navode u "Batutu". - Jer, u letnjim mesecima usled neadekvatnog čuvanja namirnica, osim mikroorganizmima, hrana može da se zagadi i mehanički od strane insekata i glodara.
Preporučujemo
DERMATOLOZI SAVETUJU: Svakodnevna upotreba sapuna može da stvori kožne probleme
02. 08. 2021. u 17:00
POSLEDICE NEZDRAVE ISHRANE: Brza hrana deluje na organizam poput infekcije
02. 08. 2021. u 15:40
ALARMANTNO! "PRIPREMITE ZALIHE ZA 72 SATA": Evropa pred katastrofom, a ove zemlje u opasnosti
U IZVEŠTAJU o civilnoj i vojnoj spremnosti Evrope, koji je objavljen u sredu, navodi se kako bi stanovnici Evropske unije trebalo da prikupe zalihe neophodnih potrepština u slučaju izbijanja rata ili neke druge velike opasnosti, piše "Njuzvik".
04. 11. 2024. u 16:15
PUTINU U POMOĆ STIŽE NAJELITNIJA VOJSKA: Šta je "Olujni korpus", jedna od najmoćnijih specijalnih jedinica na svetu
SEVERNOKOREJSKA pojačanja dolaze usred naznaka da se Rusija bori s popunjavanjem svojih snaga.
30. 10. 2024. u 12:37
KRILI LjUBAV: Bane Mojićević PRIZNAO za vezu sa Milenom Ćeranić
PEVAČ Bane Mojićević iznenadio priznanjem.
04. 11. 2024. u 13:02
Komentari (0)