I PASTA JE DOBRA ZA VITKU LINIJU: U testeninama može da se uživa bez straha od gomilanja kilograma

V. N.

01. 09. 2021. u 15:20

IAKO testenina ne važi za dijetalnu namirnicu, ipak je moguće da se smrša i uz tanjir paste. Bitno je samo da se poštuju pravila. Naime, kada birate testeninu, izaberite onu od celog zrna pšenice (integralnu), jer je bogatija hranljivim sastojcima. Drugo pravilo je, ako kupujete testeninu od pšeničnog brašna, što je i najčešće, preporučuje se ona napravljena od tvrde pšenice.

И ПАСТА ЈЕ ДОБРА ЗА ВИТКУ ЛИНИЈУ: У тестенинама може да се ужива без страха од гомилања килограма

FOTO: Depositphotos

Pane, špagete ili fuzile imaju nizak glikemijski indeks, dugo održavaju sitost, važno je da u sos se stavljate pavlaku, pršut, parmezan…

Kada je o kuvanju reč, testeninu kuvajte po uputstvu na pakovanju, a to obično znači da je za 100 gr špageta potrebno litar vode. Količina koja se dnevno pojede nije ograničena, ali tu postoji uslov - obavezan je preliv od povrća. Sir se u ovoj dijeti ne koristi kao dodatak, niti meso ili bilo koji drugi proteini.

Sve što treba da zapamtite jeste da pane, fuzile, špagete i slične testenine zapravo ne goje, a da višak kalorija "dolazi" iz soseva. Zato, ne koristite pavlaku, parmezan, pršut, i vodite računa da je za pripremu dovoljno pola kašike maslinovog ulja.

Testenine su namirnice sa niskim glikemijskim indeksom (GI manje od 50), što znači da njihova konzumacija smanjuje oscilacije šećera u krvi, a time i insulina, pa ne dolazi do napada gladi. 

Ponedeljak

Doručak: kriška hleba namazana humusom sa dva parčeta šunke i kriškom paradajza

Ručak: 70 g špageta sa sososm od crnog luka, pečuraka, pardajza i ljute paprike

Večera: 70 g testenine, tri paprike i dva paradajza

Utorak

Doručak: šolja jogurta sa dve kašike mešavine od ovsenih, ječmenih i ražanih pahuljica

Ručak: 70 g testenine sa sosom od tikvica, paradajza, crnog i belog luka

Večera: 40 g paste sa paradajzom i maslinama

Sreda

Doručak: dva barena jajeta, dve kriške integralnog hleba i salata po izboru

Ručak: 70 g špageta sa sosom od paradajza, graška i šargarepe, začinjeno po ukusu

Večera: 70 g paste sa paradajzom

Četvrtak

Doručak: kriška hleba sa pavlakom od 12 odsto mlečne masti i pileća prsa

Ručak: 70 g testenine sa barenim brokolijem i karfiolom, začinjeno po ukusu

Večera: 70 g testenine sa malo maslinovog ulja i svežim krastavcem

Petak

Doručak: šolja jogurta i parče proje

Ručak: 70 g paste sa paradajzom, maslinama i belim lukom

Večera: 40 g testenine sa sosom od pečuraka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BILO JE TUŽNO, FALILI SU ĐOKOVIĆ I FEDERER: Ferer progovorio o Nadalovom oproštaju