MANJI RIZIK OD ALCHAJMERA: Kako flavonoli utiču na mozak?
STARIJE osobe koje redovno jedu namirnice bogate flavonolima, najzastupljenijim flavonoidima u hrani, za 48 odsto su u manjem riziku da obole od Alchajmerove bolesti. Do takvog zaključka su došli istraživači u Čikagu.
FOTO: Depositphotos
Ovi antioksidansi, koji čuvaju memoriju, prisutni su u nizu vrsta voća i povrća, a posebno u kelju, spanaću, brokoliju i jabukama. Novi podaci objavljeni u naučnom časopisu "Neurologija" dobijeni su praćenjem 921 osobe u razdoblju od šest godina.
Na početku tog razdoblja oni su bili prosečne starosti iznad 80 godina. Raniji eksperimenti sprovedeni na životinjama su već pokazali kako flavonoli pozitivno utiču na mozak.
Preporučujemo
NOVE METODE ZA EFIKASNIJE LEČENjE: Ovom tehnikom lome naslage u krvnim sudovima
31. 08. 2021. u 16:00
MASKA ŠTITI SAMO 10 ODSTO! Najveću efikasnost pokazala je zaštita tipa N95
31. 08. 2021. u 11:00
NOVO ISTRAŽIVANjE POKAZALO: Ovi vitamini u ishrani smanjuju rizik za asterosklerozu
30. 08. 2021. u 16:00
PREMINUO SLAVNI GLUMAC: Vest potvrdila državna agencija, bio je miljenik mnogih generacija
GLUMAC Homajun Eršadi preminuo je u 78. godini nakon borbe sa rakom.
12. 11. 2025. u 16:25
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
PERSONA NON GRATA: "Tijana, šta će Tompson na tvom koncertu?"
"Pa, nikad se ne zna..."
12. 11. 2025. u 11:04
Komentari (0)