MANJI RIZIK OD ALCHAJMERA: Kako flavonoli utiču na mozak?

V. N.

02. 09. 2021. u 13:00

STARIJE osobe koje redovno jedu namirnice bogate flavonolima, najzastupljenijim flavonoidima u hrani, za 48 odsto su u manjem riziku da obole od Alchajmerove bolesti. Do takvog zaključka su došli istraživači u Čikagu.

МАЊИ РИЗИК ОД АЛЦХАЈМЕРА: Како флавоноли утичу на мозак?

FOTO: Depositphotos

Ovi antioksidansi, koji čuvaju memoriju, prisutni su u nizu vrsta voća i povrća, a posebno u kelju, spanaću, brokoliju i jabukama. Novi podaci objavljeni u naučnom časopisu "Neurologija" dobijeni su praćenjem 921 osobe u razdoblju od šest godina.

Na početku tog razdoblja oni su bili prosečne starosti iznad 80 godina. Raniji eksperimenti sprovedeni na životinjama su već pokazali kako flavonoli pozitivno utiču na mozak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
pogledaj sve

Komentari (0)

ODBRANA NA MAX: MaxBet poklanja 1.000 vaučera za besplatne preglede povodom meseca muškog zdravlja