MANJI RIZIK OD ALCHAJMERA: Kako flavonoli utiču na mozak?
STARIJE osobe koje redovno jedu namirnice bogate flavonolima, najzastupljenijim flavonoidima u hrani, za 48 odsto su u manjem riziku da obole od Alchajmerove bolesti. Do takvog zaključka su došli istraživači u Čikagu.

FOTO: Depositphotos
Ovi antioksidansi, koji čuvaju memoriju, prisutni su u nizu vrsta voća i povrća, a posebno u kelju, spanaću, brokoliju i jabukama. Novi podaci objavljeni u naučnom časopisu "Neurologija" dobijeni su praćenjem 921 osobe u razdoblju od šest godina.
Na početku tog razdoblja oni su bili prosečne starosti iznad 80 godina. Raniji eksperimenti sprovedeni na životinjama su već pokazali kako flavonoli pozitivno utiču na mozak.
Preporučujemo

NOVE METODE ZA EFIKASNIJE LEČENjE: Ovom tehnikom lome naslage u krvnim sudovima
31. 08. 2021. u 16:00

MASKA ŠTITI SAMO 10 ODSTO! Najveću efikasnost pokazala je zaštita tipa N95
31. 08. 2021. u 11:00

NOVO ISTRAŽIVANjE POKAZALO: Ovi vitamini u ishrani smanjuju rizik za asterosklerozu
30. 08. 2021. u 16:00

RASKOMADAO TELA GEJ PARA, GLAVE STAVIO U ZAMRZIVAČ: Poroti se smučilo zbog monstruoznog snimka, jedan nije došao na suđenje (FOTO)
KOLUMBIJSKI državljanin Jostin Andres Moskera (35) proglašen je krivim za dvostruko ubistvo u slučaju koji je šokirao britansku javnost.
21. 07. 2025. u 18:43

ŠOK PRIZOR NA EVZONIJU: Čovek stigao na granicu u ovo vreme, nema žive duše! Evo kada da krenete put Grčke
LETNjI odmor za mnoge građane Srbije i regiona započinje u beskrajnom redu na graničnom prelazu Evzoni, na ulazu iz Severne Makedonije u Grčku.
20. 07. 2025. u 11:15

Naučnici ajkulama spustili mrtvu kravu na 1.629 metara dubine - nisu mogli da veruju šta su ribe uradile (VIDEO)
"TO POKAZUJE strategiju preživljavanja kod vrsta koje se ne hrane usamljeno."
14. 07. 2025. u 13:06
Komentari (0)