ISHRANOM UBLAŽITE ALERGIJU: Reakcije na hladnoću, znoj, kućnu hemiju, životinjsku dlaku, mogu da se kontrolišu promenom jelovnika
PODACI Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju (EAACI), pokazuju da su alergije najrasprostranjenija hronična bolest na starom kontinentu.
Foto Depositphotos
Čak 20 odsto pacijenata ima težak oblik bolesti sa svakodnevnim strahom od napada astme, anafilaktičkog šoka ili smrti od alergijske reakcije. Iako postoje efikasni lekovi kojima alergija može da se drži pod kontrolom, mnogi bez većih doza ne uspevaju da savladaju napade. Ako ste skloni alergijskim reakcijama na hladnoću, znoj, kućnu hemiju ili životinjsku dlaku stručnjaci savetuju da povedete računa i o ishrani, jer i ona ima značajnu ulogu.
Postoje namirnice koje sadrže nizak procenat alergena. To su kiselo mleko, sitan sir, kačkavalj, kuvano ili dinstano goveđe meso, piletina, heljda, pirinač, ječam, kukuruzno i ovseno brašno. Od povrća to su kupus, brokoli, krastavac, spanać, mirođija, peršun, zelena salata, tikvice. Maslinovo i suncokretovo ulje su takođe dobar izbor, a voće bi trebalo jesti po izboru, zavisno kakave tegobe uzrokuje i da li dovodi do ukrštene alergijske reakcije.
Ponedeljak
doručak: projara sa rendanim tikvicama, kiselo mleko
ručak: čorba od brokolija, grašak sa piletinom, kupus salata
večera: pire od kukuruza šećerca i brokolija, belo pileće meso i krastavac
* * * * * * *
Utorak
ručak: čorba od povrća po izboru, goveđe ćufte u paradajz sosu, pire od krompira i karfiola, krastavac salata
večera: pirinčani rezanci, sos od spanaća i slanine
* * * * * * *
Sreda
doručak: pogačice od heljde i kiselo mleko
ručak: čorba od pilećeg mesa, paškanata i krompira, testenine od kukuruza, sos od tkvica sa belim lukom, krastavac salata
večera: pogačice od heljde, namaz od piletine, kupus salata
* * * * * * *
Četvrtak
doručak: ovsene pahuljice sa kiselim mlekom, voćem po izboru i crnom čokoladom
večera: mafini od leblebije i povrća, šargarepa isečena na štapiće
* * * * * * *
Petak
doručak: palenta sa slaninom i semenkama susama, kiselo mleko
ručak: goveđa supa, boranija sa goveđim mesom, kupus salata
večera: pirinčani rezanci sa sosom od povrća
* * * * * * * *
Subota
ručak: čorba od tikvica, pileće meso na žaru, pirinač sa povrćem, šargarepa
večera: integralni hleb sa humusom i ćurećim
* * * * * * * *
Nedelja
doručak: projara sa tikvicama, kiselo mleko
ručak: pileća supa, sarma od pirinča i junetine
večera: palačinke od heljde sa humusom, slaninom i povrćem
Preporučujemo
MASLAČAK ZA KRVNE SUDOVE: Ovo je recept za lekoviti sirup od cvetova
26. 09. 2021. u 13:00
POSLEDICE KOD MLAĐIH: I kod dece kovid izaziva neurološke probleme
25. 09. 2021. u 12:00
DOKTOR BOBAN STEPIĆ OCENjUJE: Kakva je efikasnost novih lekova protiv migrene
24. 09. 2021. u 15:00
KOŽA MOŽE DA SE OSPE I ZBOG STRESA: Ovakve reakcije karakteristične za žene posle 30
24. 09. 2021. u 13:00
EKSKLUZIVNO - URANIJUM I TEŠKI METALI OTKRIVENI U TKIVU GENERALA PAVKOVIĆA: Iz italijanske laboratorije stigli rezultati analiza (FOTO)
U TUMORSKOM tkivu generala Nebojše Pavkovića, koje je 15. septembra poslato na analize u specijalizovanu laboratoriju u Italiji, pronađeni su uranijum i teški metali u ekstremno visokim koncentracijama!
29. 11. 2025. u 08:00
OTAC PADAO U NESVEST, HITNA INTERVENISALA NEKOLIKO PUTA Mučne scene na sahrani Ane Radović - Iz porodične kuće je ispratili na večni počinak
DANAS je na Zlatiborskom groblju sahranjena Ana Radović iz Čajetine, koja je poginula u teškoj sabraćajnoj nesreći na magistralnom putu kod Čačka.
28. 11. 2025. u 14:45
ISPLIVAO SNIMAK: Šerif peva - "Smradovi su preko Drine prešli" - a tvrdi da pesmu nikad nije izvodio
BURA oko fotografije i snimka folkera Ace Lukasa sa Naserom Orićem, nekadašnjim komandantom jedinica Armije RBiH u području Srebrenice tokom rata u Bosni i Hercegovini, ne stišava se. I dalje akteri "kafanskog susreta" izazivaju veliku pažnju, a sad je u centru pevač Šerif Konjević, koji je pozvao srpskog pevača da prisustvuje privatnoj proslavi u restoranu u centru Sarajeva, gde je bio pozvan i Naser Orić.
02. 12. 2025. u 12:35
Komentari (0)