NIKAD DVA LEKA IZ ISTE GRUPE! Dupliranje doza posebno opasno za osetljiv želudac

I. Kovačić

01. 11. 2021. u 13:12

LEKOVI za prehladu vrlo često sadrže dve ili više lekovitih komponenti.

НИКАД ДВА ЛЕКА ИЗ ИСТЕ ГРУПЕ! Дуплирање доза посебно опасно за осетљив желудац

Foto Shutterstock

Zbog toga su vrlo praktični, jer se sa jednom tabletom ili kesicom praška u organizam unese više potrebnih supstanci kojima se istovremeno snižava temperatura, otklanjaju bolovi, olakšava disanje, smanjuje curenje nosa, a nekad se obezbeđuju i vitamini.

Međutim, ako pacijent u ordinaciji zaboravi da napomene da već uzima lekove "na svoju ruku" i lekar mu propiše nove, može da dođe do nepotrebnog, a nekad i opasnog dupliranja doza.

Profesor dr Sonja Vučković, upravnik Instituta za farmakologiju, kliničku farmakologiju i toksikologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, kaže da je dupliranje doza posebno opasno kada je paracetamol u pitanju:

- Paracetamol se koristi za snižavanje telesne temperature i otklanjanje bolova i poznat je po tome što ako se predozira može da dovede do veoma ozbiljnog oštećenja jetre, nekad i sa smrtnim ishodom. Obično se ne propisuje više od dva grama dnevno, i to obavezno podeljeno u više pojedinačnih doza. Maksimalna dnevna doza paracetamola iznosi četiri grama. Starije osobe i one sa već oštećenom jetrom, koje konzumiraju alkohol ili određene lekove, koje su pothranjene ili gladuju, posebno su osetljive na paracetamol i one mogu uzimati najviše dva grama na dan. Svako slučajno ili namerno uzimanje paracetamola u dozi većoj od maksimalno preporučene zahteva hitno obraćanje lekaru.

U lečenju prehlade i svake druge respiratorne infekcije često se koristi i "ibuprofen" i acetilsalicilnadepresorno kiselina ("aspirin").

- I ove lekovite supstance, takođe, mogu da budu sastojci nekih kombinovanih preparata namenjenih za lečenje prehlade - kaže dr Vučković.

- Kako se njihova neželjena dejstva povećavaju sa povećanjem doze, trebalo bi da se vodi računa da ne dođe do slučajnog dupliranja terapije. Maksimalna dnevna doza za "ibuprofen" je 2,4 grama, a za acetilsalicilnu kiselinu četiri grama dnevno, podeljeno u više pojedinačnih dnevnih doza. U farmakologiji važi pravilo da nikad ne treba istovremeno uzimati dva leka koja pripadaju istoj grupi, a to su "ibuprofen" i "aspirin". Jer, time se ne može povećati njihovo željeno dejstvo, već se samo povećavaju neželjena dejstva.

Zato je, upozorava naša sagovornica, važno da se pre primene konsultujete sa lekarom.

Takođe, kombinovani preparati za lečenje prehlade ne bi trebalo da se koriste duže od tri do pet dana.

Kombinovani preparati za lečenje prehlade često sadrže i lekovite komponente koje u sluzokoži nosa sužavaju krvne sudove, smanjuju otok i olakšavaju disanje.

- To su supstance: fenilefrin, pseudoefedrin, efedrin, oksimetazolin i druge - objašnjava naša sagovornica. - Međutim, zbog rizika od preteranog sužavanja krvnih sudova i/ili povećanja krvnog pritiska, nikad ne treba istovremeno uzimati dva leka iz ove grupe, bilo da se primenjuju oralno ili kroz nos. Drugim rečima, kapi za nos koje smanjuju zapušenost nosa, mogu se resorbovati i preći u krvotok i pojačati dejstvo preparata koji se uzima na usta. Na ovaj način mogu da se potenciraju i ostala neželjena dejstva poput nervoze, nesanice, vrtoglavice, glavobolje, mučnine i povraćanje, ubrzanog rada srca...

U sastavu lekova za prehladu, nekad se nalaze i lekovi protiv alergije - antihistaminici, koji služe za zaustavljanje curenja iz nosa i kijanja.

- Oni mogu da imaju neželjeno dejstvo na centralni nervni sistem i mogu da dovedu do pojave poremećaja srčanog ritma, sniženja krvnog pritiska, glavobolje, mučnine i povraćanja, zamućenog vida - kaže profesorka Vučković.

Osetljiv želudac

VEĆI unos vitamina C tokom prehlade obično nije problematičan. Vitamin C je bezbedan u širokom rasponu doza. Smatra se da tek doze veće od 2 g/dan mogu dovesti do stomačnih tegoba.

- Međutim, osobe koje imaju problem sa želucem i višak želudačne kiseline teško podnose i manje doze ovog vitamina - kaže prof. dr Sonja Vučković.

- Zato je vredno napomenuti da je podnošljivost vitamina C u obliku soli askorbinske kiseline veća nego same askorbinske kiseline, koja je inače najčešće korišćen oblik vitamina C. To je zato što soli askorbinske kiseline nisu kisele i ne iritiraju želudac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)