DOKTOR SINIŠA PAVLOVIĆ OTKRIVA: Koliko težak fizički rad može da poremeti srčani ritam

V. N.

19. 01. 2022. u 11:11

SRCE je organ na koji treba da se obrati najviše pažnje, jer često može da izazove razne komplikacije. Profesor doktor Siniša Pavlović otrkriva koliko težak fizički rad može da poremeti srčani ritam.

ДОКТОР СИНИША ПАВЛОВИЋ ОТКРИВА: Колико тежак физички рад може да поремети срчани ритам

FOTO: Arhiva novosti

- Svako preterivanje predstavlja problem za prilagođavanje kardiovaskularnog sistema. Težak fizički rad je prilično širok pojam. Može se odnositi na nekoga ko inače ne radi fizički, pa se izloži naporu, a može se odnositi i na osobe koje svakodnevno izlažu fizičkom naporu. Očekivano, ovi drugi su sa aspekta zdravlja u mnogo boljem poožaju. Važan podatak je i stanje samog srca i kardiovaskularnog sistema, objašnjava doktor. 

On dodaje:

 - Ukoliko je osoba bila zdrava i bez smetnji, ne bi trebalo očekivati da će do smetnji i doći. Ipak, neretko se posle provokacije naporom simptomi jave prvi put. Ukoliko je u pitanju osoba koja je u starijim starosnim grupama, može se iza provokacije naporom poremećaja srčanog ritma kriti i slabija ishranjenost srčanog mišića krvlju, možda neregulisani povišeni arterijski pritisak...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)