PRAVO JE VREME ZA VIŠNJE: Usporavaju starenje, čuvaju pamćenje, pomažu kod nesanice

V. N.

12. 06. 2022. u 19:50

UZ šargarepu, i višnje su izvrstan izvor beta-karotena (provitamin vitamina A), što znači da pružaju prirodnu zaštitu od sunčevih zraka.

ПРАВО ЈЕ ВРЕМЕ ЗА ВИШЊЕ: Успоравају старење, чувају памћење, помажу код несанице

Foto: Tanjug

Osim toga, ovaj provitamin deluje kao antioksidans, podstiče imunitet, ima povoljan uticaj na kožu i oči i deluje antikancerogeno.

Višnje mogu da se nazovu i "moždanom hranom", jer su odlične za očuvanje zdravlja mozga, a pogotovo pamćenja. Ovo kiselkasto voće deluje i protiv upalnih procesa, umanjuje bolove sportista nakon napornih treninga, isto kao i simptome artritisa i gihta. Sok od višanja bitno umanjuje nivo mokraćne kiseline koja je čest uzrok nastanka bolova u zglobovima.

Zahvaljujući biljnom pigmentu - antocijaninu, višnje su prirodni lek koristan u prevenciji srčanih bolesti, anemije i kancera. Redovna konzumacija višanja može da umanji rizik od nastanka dijabetesa, a zbog niskog sadržaja šećera, potpuno su bezbedne i za ishranu obolelih od šećerne bolesti. Višnje su jedan od retkih prirodnih izvora koji sadrže melatonin, hormon pinealne žlezde koji, između ostalog, usporava proces starenja, reguliše srčani ritam i prirodni ciklus sna.

Foto: Free Images Pixabay

Naučnim ispitivanjima je potvrđeno da osobe koje u toku dana piju dve čaše soka od višnje imaju zdraviji i duži san tokom noći, dok im je umanjena potreba za snom u toku dana. Ovo voće sadrži i visok nivo vlakana, što pogoduje zdravom funkcionisanju organa za varenje.

Čaj kod probema bubrega i mokraćnih kanala

ČAJ od lista višnje koristi se u tradicionalnoj ruskoj medicini za bolesti koje zahvataju bubrege, mokraćne kanale. Upotrebljava se i za lečenje impotencije i steriliteta kod žena. Posebno je cenjen kao neprevaziđena pomoć za izbacivanje peska iz mokraćnih kanala i bubrega. Čaj se priprema tako što ćete kašiku usitnjenog suvog lista višnje da prelijete šoljom ključale vode. Ostavite da odstoji, procedite i popijte mlako.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo