UKOLIKO IMATE PROBLEM SA ATEROSKLEROZOM: Uz adekvatnu ishranu sprečite ili ublažite problem začepljenja krvnih sudova (JELOVNIK)
UKOLIKO patite od ateroskleroze i redovno morate da idete na kontrole i pratite prohodnost krvnih sudova, veoma je bitno da usvojite određene navike u ishrani koje će da smanje progresiju ovog oboljenja.

Foto Shutterstock
Isti savet važi i za one čiji roditelji su bolovali od začepljenih krvnih sudova, jer dokazano je da uz dobru prevenciju genetska predispozicija ne mora da se ispolji.
Ateroskleroza koja nije pod kontrolom sa razlogom se naziva tihi ubica. Ona simptome daje tek u poodmaklom stadijumu, a statistika pokazuje da je upravo ona odgovorna za čak 80 odsto svih infarkta srca i mozga.
Bolest zapušenih arterija je treće najmasovnije oboljenje u svetu, odmah iza virusnih bolesti gornjih disajnih puteva i parodontopatije. Ateroskleroza je kombinacija promena na unutrašnjem zidu arterija koja se sastoji od nakupljanja masnoća, delova mrtvih ćelija, raznih produkata krvi i kalcijuma u vidu naslaga i žarišta na unutrašnjem zidu arterija.
Naziv ateroskleroza potiče od grčke reči athero - kašasto i reči skleroze - tvrdo. Proces počinje rano u detinjstvu, dugo se razvija bez simptoma, povećava se sa uzrastom i od 50. godine postaje ozbiljna pretnja.

Foto: Jutjub printskrin
Jelovnik koji usporava pogoršanje ateroskleroze zasniva se na konzumiranju nemasne hrane i namirnica biljnog porekla. Svakodnevno bi trebalo da se jedu mahunarke, voće, povrće i žitarice u neograničenim količinama, dok povremeno treba unositi obrano mleko, nemasni jogurt, nemasni sir, nemasnu pavlaku, češće jesti belanca, ponekad i žumance, kao i ribu i piletinu.
Potrebno je da se izbegavaju masna mesa, ulje, masline, koštunjavi plodovi, semenke, šećer i alkohol.

Foto Shutterstock
Prvi dan
doručak: mešavina pahuljica sa nemasnim jogurtom i suvim voćem po izboru
užina: jabuka
ručak: pečeni krompir u ljusci sa namazom od nemasnog sira i spanaća, zelena salata
užina: banana
večera: prepečeni integralni tost, salata od paradajza i bosiljka

Foto: Shutterstock
Drugi dan
doručak: palenta s nemasnim sirom ili jogurtom
užina: kruška
ručak: ćuftice od povrća, integralni hleb, salata po izboru
užina: šaka sušenog voća
večera: integralna testenina, sos od povrća

Foto: Free Images Pixabay
Treći dan
doručak: omlet od tri belanceta i mladog luka, nemasni jogurt, integralni tost
užina: dve mandarine
ručak: pileća supa, rižoto od integralnog pirinča i pečuraka, salata po izboru
užina: šaka sušenog voća
večera: piletina na žaru, kriška integralnog tosta, salata od rotkivca, mladog luka i nemasne pavlake

Foto: Shutterstock
Četvrti dan
doručak: mešavina pahuljica sa nemasnim jogurtom i suvim voćem po izboru
užina: jabuka
ručak: riblja čorba, bareni integrlani pirinač i zelena salata
užina: banana
večera: riba na žaru i zelena salata, kriška integrlanog tosta

Foto: Shutterstock
Peti dan
doručak: palenta s nemasnim sirom ili jogurtom
užina: dve mandarine
ručak: boranija sa pilećim mesom, kriška integralnog tosta
užina: kruška
večera: salata od povrća i tunjevine
Preporučujemo

VITALNI I U STAROSTI: Treće doba lakše se podnosi uz adekvatnu ishranu (JELOVNIK)
02. 05. 2024. u 18:56

NIJE NI KUPILA KARTU, NA PLAŽI JOJ PONUDILI BESPLATNU VOŽNjU: Novi detalji tragične smrti Novosađanke u Budvi
TINEJDžERKA je, kako kaže njen blizak prijatelj, bila devojka puna života, imala je mnogo planova za budućnost, a tek je imala 19 godina, i ceo život je bio pred njom, a sada je čitava njena porodica zavijena u crno.
30. 05. 2025. u 14:42

UKRAJINA IZVELA JEDAN OD NAJVEĆIH NAPADA NA RUSIJU: Aerodromi u Moskvi zatvoreni, uništena važna fabrika (VIDEO)
UKRAJINA je tokom noći izvela jedan od najvećih napada dronovima od početka rata, gađajući više ciljeva na teritoriji Rusije. Zbog napada su moskovski aerodromi bili primorani da privremeno obustave rad, što je izazvalo haos u vazdušnom saobraćaju.
28. 05. 2025. u 09:45

RECEPT IMA 3 MILIONA PREGLEDA: Ovu pitu od jabuka iz 1894. godine nekada su smatrali najboljim slatkišem na svetu!
UPRKOS tome što im nisu bili dostupni mikseri i razni sastojci koji nas danas čekaju na svakom koraku, u prošlosti su se ljudi dovijali i uspevali da pripreme slasne deserte koji se pamte i danas.
03. 06. 2025. u 13:25
Komentari (0)