DO LEKA PREĐU I 500 KILOMETARA: Poražavajuća statistika o pravima pacijenata - Više informacija dobiju u udruženjima nego kod lekara

I. K.

04. 10. 2022. u 17:50

OKO 84 odsto pacijenata upoznato je sa svojim pravima: njih 29 odsto informacije dobija od svog lekara, 22 odsto od udruženja pacijenata, 17,5 procenata od drugih pacijenata, a 16 odsto sa društvenih mreža.

ДО ЛЕКА ПРЕЂУ И 500 КИЛОМЕТАРА: Поражавајућа статистика о правима пацијената - Више информација добију у удружењима него код лекара

Foto: Shutterstock

Ovo je pokazala anketa koju je sprovelo Udruženje pacijenata Srbije među 280 članova.

Savo Pilipović, predsednik Udruženja pacijenata Srbije, kaže da samo 20 odsto pacijenata saznaje za nove terapije od lekara i da je istraživanje pokazalo da neki pacijenti putuju više od 250 kilometra u jednom smeru samo da bi podigli bočicu leka.

O inovativnim terapijama pacijenti se najviše informišu zahvaljujući udruženjima pacijenata obolelih od njihove bolesti.

- Značaj rada udruženja se prvenstveno vezuje za informisanje članstva o postojanju inovativnih terapija za njihovu bolest - kaže Pilipović. - Prevedeno u brojke, čak 64,6 odsto obolelih za nove lekove čuje u udruženjima, dok 50 odsto njih navodi da im je na postojanje neke kliničke studije u Srbiji ukazao njihov lekar.

Posredstvom udruženja pacijenata, oboleli više znaju i o radu usmerenom na uključivanje inovativnih lekova na listu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja.

Kada je o upotrebi inovativnih lekova reč, polovina pacijenata koja ih koristi smatra da su efikasni, dok je druga polovina prema njima neodređena. Istraživanje je pokazalo da oko trećine troškova usled korišćenja inovativne terapije pokriva RFZO, i to u najvećoj meri troškove prevoza pacijenta (39,6 odsto), troškove ishrane (24,7) i troškove smeštaja (21).

BONUS VIDEO - Jednostavne vežbe za jutarnje razgibavanje: Malo vremena za lep početak dana

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)