OSAM ZNAKOVA DA IMATE PROBLEM SA BUBREZIMA: Hronično oslabljen rad povećava rizik od srčanog i moždanog udara

V. N.

07. 12. 2022. u 10:50

SVI organi u ljudskom telu su važni za pravilno funkcionisanje organizma. Međutim, neki su važniji od drugih i iz tog razloga se nazivaju vitalnim.

ОСАМ ЗНАКОВА ДА ИМАТЕ ПРОБЛЕМ СА БУБРЕЗИМА: Хронично ослабљен рад повећава ризик од срчаног и можданог удара

Foto: Shutterstock

Pored srca i pluća u ovu grupu se svrstavaju i bubrezi. Kada je njihovo zdravlje narušeno u telu cirkuliše krv sa neodgovarajućim hemijskim komponentama, što nekada može da ima i fatalnu posledicu.

U proseku jedna od 10 osoba ima neki stepen hronične bubrežne insuficijencije. Ova bolest se može razviti u bilo kom uzrastu, ali je rizik veći sa starenjem. Naime, posle 40 godina jačina bubrežne filtracije počinje da slabi za jedan odsto godišnje. Takođe, kod starijih osoba mnogo su češći i drugi faktori rizika koji mogu da oštete bubrege, uključujući šećernu bolest, visok krvni pritisak i bolesti srca.

Ukratko, što ste stariji veće su šanse da imate neko oboljenje bubrega. Ovo je važno da se zna, jer hronično zatajen rad bubrega povećava rizik od srčanog i moždanog udara, a u nekim slučajevima može napredovati do insuficijencije bubrega koja zahteva dijalizu ili transplantaciju.

Koji su to znaci narušene funkcije bubrega, zbog kojih bi trebalo da potražite stručnu pomoć objašnjava profesor dr Nada Dimković, nefrolog:


Problemi sa mokrenjem

Bleda boja urina može da ukazuje na problem sa bubrezima, naravno ako do ove promene nije dovelo to što ste prethodno popili veće količine tečnosti. Takođe, česta potreba za mokrenjem, sa izlučivanjem neuobičajeno puno mokraće može da ukazuje na problem u radu ovih parnih organa. Na poremećaj ukazuje i tamna boja urina, smanjena potreba za mokrenjem i umanjena količina mokraće, obično praćene oticanjem i potreba za mokrenjem noću.

 

Otoci

Kada bubrezi ne mogu normalno da funkcionišu, telo ne može da izluči višak tečnosti, zbog čega ćete osetiti nadimanje u stomaku. Moguće je i da se pojave otoci na licu, najčešće oko očiju, kao i na zglobovima i udovima.

Foto: Jutjub printskrin

Metalni ukus u ustima

Pošto krv nije prečišćena, što je posao bubrega, i ima mnogo otpadnog materijala, možda ćete imati loš zadah ili metalni ukus u ustima, a velike su šanse da će vam oslabiti i apetit.

Umor

Narušena funkcija bubrega podrazumeva i smanjenu proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik po telu. To dovodi do slabijeg funkcionisanja mozga i mišića, a samim tim, i umora. Usled anemije, poremećen je i rad srca, češći su anginozni bolovi, aritmije, kratak dah.

Bol

Bol u leđima, oko bubrega je prilično čest znak da bubrezi nisu zdravi. Bol, takođe može da ukaže na upalu bubrega, ako je povišena telesna tempretatura ili kamen u bubregu.

Slaba koncentracija

Ako u mozak ne stiže dovoljno kiseonika, moguće je da ćete imati slabiju koncentraciju, vrtoglavice, probleme sa pamćenjem, pa čak i migrene.

Foto: Free Images Pixabay

Osipi

Osipi usled narušene funkcije bubrega često mogu da izgledaju kao prolivena krv po koži (hemoragičan izgled). Svrab po koži se javlja kada su bubrezi značajno oštećeni, a izmenjena boja kože: bleda, sivkasta - posledica je anemije i nagomilavanje uremičnih toksina

Jutarnja mučnina

Kao i hemoragični osipi i ovi simptomi su znak ozbiljnog oštećenja bubrega. Toksini koji ne mogu da se eliminišu iz tela mogu da dovedu do otkazivanja bubrega.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)