SPREČITE ATEROSKLEROZU: Pet najefikasnijih čistača krvnih sudova

I. K.

13. 03. 2023. u 10:50

NAKUPLjANjE masnoća i kamenca na zidovima krvnih sudova može ozbiljno da naruši zdravlje.

СПРЕЧИТЕ АТЕРОСКЛЕРОЗУ: Пет најефикаснијих чистача крвних судова

Foto Shutterstock

Talozi plaka unutar zidova arterija ograničavaju protok krvi, usled čega hranljive materije i kiseonik ne mogu da dođu do svih delova tela, uzrokujući ozbiljnu štetu i nepravilnu funkciju organa.

Idealano je da se formiranje naslaga na zidovima krvnih sudova spreči, ali dobro je i kada se taj proces zaustavi. Da bi vaši krvni sudovi ostali što prohodniji i elastičniji može da pomogne ovih pet namirnica:

Foto Shutterstock

Beli luk

Beli luk je jedan od najboljih prirodnih lekova za čišćenje krvnih sudova. Njegovi sastojci šire krvne sudove i pojačavaju cirkulaciju krvi, što ga čini jednim od najboljih prirodnih lekova za čišćenje krvnih sudova.

Beli luk takođe snižava nivo lošeg holesterola, kao i rizik od moždanog i srčanog udara. Osim toga, beli luk je poznat kao najbolji prirodni antibiotik, koji poboljšava ukus hrane.

Delotvornost belog luka u smanjenju razvoja arteroskleroze i hipertenzije i naučno je potvrđen.

Foto: Pixabay

Limun

Limunov sok je bogat vitaminom C, koji poboljšava krvni pritisak i smanjuje upalu arterija. Štaviše, limun smanjuje nivo holesterola u krvi i sprečava oksidacijsko oštećenje krvotoka, čuvajući krvne sudove. Osim vitamina C, limun sadrži i druge antioksidante i hranljive materije poput vitamina B-kompleksa, vitamina E i mnogih minerala: kalijum, magnezijum, fosfor, bakar, kalcijum, cink, mangan i gvožđe.

U čašu tople vode dodajte sok jednog limuna, malo crnog bibera u prahu, i med. Pijte ovu smesu jednom ili dva puta dnevno nekoliko nedelja.

Foto Shutterstock

Đumbir

Jedinjenja unutar đumbira - šogaola i gingerol imaju pozitivno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Đumbir smanjuje ukupan nivo holesterola i blokira oksidaciju lošeg holesterola, čime se sprečava nakupljanje plaka ili smanjenje već postojećeg.

U toplu vodu, dodajte jednu kašičicu narendanog đumbira kako biste napravili čaj. Možete da dodate i malo meda kako biste dobili lepši ukus.

Foto: Shutterstock

Semenke lana

Obilje alfa-linolenske kiseline (ALA) u lanenim semenkama smanjuje upalu i krvni pritisak, čime se arterije čiste i povećava ukupno zdravlje srca. Semenke lana sadrže vlakna koja se vežu s lošim holesterolom i pomažu u čišćenju krvnih sudova.

Kako biste olakšali čišćenje začepljenih arterija, konzumirajte dve do četiri kašike semenki lana dnevno.

Foto Shutterstock

Nar

Bogatstvo antioksidativnih fitohemikalija u naru štiti krvne sudove od oštećenja oksidacije koja uzrokuje nakupljanje plaka i krvnih ugrušaka u arterijama. Ovaj plod stimuliše proizvodnju azotnog oksida u krvi koja pomaže u otvaranju arterija i regulisanju krvnog pritiska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili